banner Cupuacu

Péče o obličej s vitamínem C

Kosmetika s vitamínem C zůstává velmi oblíbená. Ženy po celém světě jsou stále ochotnější používat tyto produkty k prodloužení mladistvého vzhledu své pleti a redukci jejích nedokonalostí. V tomto článku představíme výhody používání vitamínu C v každodenní péči, probereme nejlepší čas pro zahájení léčby a vysvětlíme, proč se vyplatí zavést tuto složku do vaší péče. Dodatečně se budeme věnovat kombinacím ingrediencí, které stojí za to věnovat pozornost při výběru kosmetiky s vitamínem C.

Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, je silný antioxidant, který chrání pokožku před volnými radikály, které přispívají k předčasnému stárnutí pokožky. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu – bílkoviny zodpovědné za pevnost a pružnost pokožky.

Výhody použití vitamínu C v péči o obličej:

  • zesvětlení zabarvení a sjednocení tónu pleti
  • antioxidační ochrana
  • stimulace tvorby kolagenu a zpomalení procesu stárnutí
  • zklidnění podráždění
  • posílení stěn cév
  • hydratace pokožky
  • působí proti škodlivým účinkům UV záření

Kdy se vyplatí zařadit vitamín C do vaší péče?

Žijeme ve znečištěném prostředí, což může vést ke zvýšení úrovně oxidačního stresu v těle. Obličejovou kosmetiku s obsahem vitamínu C se proto vyplatí zavést do péče co nejdříve. Doporučuje se mladým i zralým lidem, protože jejich účinnost není závislá na věku.

Kyselina askorbová hraje klíčovou roli při syntéze kolagenu, který je základní strukturní bílkovinou kůže. Bohužel po 25. roce naše tělo produkuje stále méně kolagenu, což negativně ovlivňuje elasticitu a elasticitu pokožky. Přípravky na obličej s vitamínem C pomáhají předcházet předčasným vráskám. Proto se doporučuje jejich užívání od 25 let, i když můžete začít i dříve. Kosmetika s vitamínem C je vhodná pro každého bez rozdílu věku a lze ji používat po celý rok.

 

Na co si dát pozor při výběru kosmetiky s vitamínem C?

Kosmetika s vitamínem C je doporučována prakticky pro všechny typy pleti pro jejich komplexní přínosy pro pleť. Je však důležité věnovat pozornost formě použitého vitamínu C a koncentraci v produktu.

Forma vitamínu C: Existuje několik různých forem vitamínu C používaných v kosmetice kvůli jejich odlišným vlastnostem a stabilitě. Například kyselina askorbová je jednou z nejoblíbenějších forem vitamínu C, ale citlivou pokožku může více dráždit. Navíc se jedná o látku velmi citlivou na světlo a teplotu, což může vést k její rychlé degradaci.

Stabilita vitamínu C: Jiné formy vitamínu C, jako je askorbylfosfát sodný a askorbylglukosid, jsou šetrnější k pokožce a jsou stabilnější. Tyto formy méně dráždí pokožku a mohou být lépe snášeny lidmi s citlivou pokožkou. Jejich větší stabilita navíc znamená, že si zachovávají své vlastnosti po delší dobu, což je činí efektivnějšími v péči o pleť.

Koncentrace vitamínu C: Produkty s příliš nízkou koncentrací mohou být méně účinné, zatímco ty s příliš vysokou koncentrací mohou způsobit podráždění pokožky.

Typ balení: Vitamín C je citlivý na světlo, kyslík a teplotu, což může vést k jeho oxidaci a ztrátě účinnosti. Proto je důležité vybírat produkty, které jsou baleny v tmavých a těsně uzavřených obalech, aby byla zajištěna jejich stabilita a dlouhodobá účinnost.

Další aktivní látky vyskytující se společně s vitamínem C: Za pozornost stojí i další aktivní látky přítomné v kosmetice s vitamínem C, které mohou doplnit jeho působení a poskytnout pleti další benefity, jako je kyselina hyaluronová, vitamín E nebo rostlinné extrakty.

 

Jaké jsou výhody zařazení vitamínu C do vaší každodenní péče?

Hotová kosmetika s vitamínem C je vynikající variantou pro lidi, kteří hledají pohodlný a efektivní způsob, jak tuto složku zařadit do své každodenní péče o pleť. Mají mnoho výhod, mezi které patří:

  • Časová úspora: Hotová kosmetika s vitamínem C eliminuje potřebu míchat a nanášet složky odděleně, což šetří čas při každodenní péči.
  • Záruka bezpečnosti: Renomované kosmetické firmy používají stabilní formy vitamínu C ve vhodných koncentracích, což zajišťuje účinnost a bezpečnost použití.
  • Žádné fotosenzibilizační vlastnosti: Vitamín C nemá fotosenzibilizační vlastnosti, což znamená, že jej lze používat ráno i večer bez obav z reakcí kůže na UV záření.
  • Přizpůsobitelné denní době: Některé produkty obsahují nižší koncentraci vitamínu C, které lze používat ráno jako součást rutiny péče o pleť před aplikací UV opalovacího krému, zatímco jiné obsahují vyšší koncentraci a jsou určeny k použití večer.
  • Podrobný návod k použití: Kosmetické firmy často poskytují podrobný návod k použití svých produktů s vitamínem C, což usnadňuje efektivní využití jejich pečujícího potenciálu.

S čím vitamín C na obličeji nekombinovat?

Kombinace retinolu a kyseliny askorbové vyžaduje opatrnost a vhodné oddělení jejich použití. Klíčové je používat obě složky samostatně: vitamín C ráno, retinol večer. Užívání jednoho produktu hned za druhým nepřinese očekávané výsledky, protože retinol má mírně oxidační účinek, zatímco vitamín C působí antioxidačně. Retinol dokáže neutralizovat antioxidační vlastnosti vitamínu C a účinně jej deaktivovat.

Kombinace kyselin AHA/BHA s kyselinou askorbovou může být riskantní kvůli jejich dráždivému potenciálu. Z tohoto důvodu se nedoporučuje používat je přímo po sobě. Lze je používat v různou denní dobu, ale buďte opatrní a sledujte reakci pokožky, protože takové duo pro ni může být nepříznivé.

Kombinace kyseliny askorbové s těžkými kovy, jako je měď přítomná v některých krémech nebo sérových produktech, může vést k nežádoucím účinkům. V této kombinaci může vitamín C místo toho, aby působil jako antioxidant a neutralizoval volné radikály, působit jako prooxidant, což zvyšuje riziko tvorby volných radikálů.

Ziaja návrhy kosmetické péče o obličej s vitamínem C

Při hledání optimální péče o vaši pokožku na základě produktů Ziaja s vitamínem C doporučujeme řadu Vitamin C.B3 Niacinamide. Jedná se o vitamínové produkty vše v jednom. Zaměřeno na intenzivní péči a revitalizaci poskytováním celodenní dávky energie a vitality pokožce a také potřebnou regeneraci a výživu během spánku. Kosmetika se vyznačuje širokým spektrem účinku podmíněným vysoce koncentrovanou dávkou vitamínů, z nichž nejdůležitější roli hrají vitamíny C a B3.

Vitamin C používaný ve stabilní formě sodné soli monofosfátu kyseliny askorbové (SAP) je kompatibilní s niacinamidem a působí s ním ve vitaminové synergii. V kombinaci s rýžovými peptidy a olejem z japonské kamélie produkty intenzivně hydratují, posilují bariérové funkce pokožky, snižují známky stárnutí a zlepšují stav pokožky. Výsledkem je, že pleť vypadá odpočinutá, svěží a zářivá. Série je součástí trendu flash effect, který je reakcí na potřeby lidí vedoucích intenzivní životní styl, kteří neustále spěchají. Zjednodušuje každodenní péči a šetří čas. Produkty díky svému multitaskingu dodají pleti to, co v danou chvíli potřebuje. Jsou jakýmsi „dechem pro pokožku“. Rychle odstraňují známky únavy, obnovují energii a vitalitu.

Pro ty s citlivou pokožkou, kteří by chtěli do své péče zařadit vitamín C, doporučujeme ošetření Med s vitamínem C + HA/P. Řada je doporučována pro prevenci předčasného stárnutí pleti a také pro regenerační péči po dermatologických a estetických ošetřeních. Vyznačuje se širokým spektrem účinku podmíněným stabilním vitamínem C používaným ve formě přírodního glukosidu. Jeho účinnost je dána postupným uvolňováním kyseliny askorbové enzymem alfa-glukosidázou, což zase zajišťuje dlouhodobé účinky na pokožku. V kombinaci s kyselinou hyaluronovou a aminokyselinou hydroxyprolinem intenzivně posiluje a obnovuje kolagenová vlákna, zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje stav ochablé pleti, s melasmou, postrádajícím jas. Přípravky s vitamínem C mohou používat osoby starší 25 let, ale i zralejší ženy. Stabilní vitamín C obsažený v přípravcích zajišťuje vysokou, exkluzivní kvalitu péče.

Produkt, která se osvědčí zejména v letní sezóně, je Sun antioxidační krém s vitamínem C SPF 50+. Jedná se o produkt, který poskytuje velmi vysokou fotoochranu. Má kanárkovou barvu a lehké, jemně vonící složení. Obsahuje fotostabilní filtry nové generace a aktivní vitamíny: C, E, B5. Produkt chrání před škodlivým UV zářením, snižuje riziko podráždění, hydratuje a zabraňuje fotostárnutí. Vitamín C v něm obsažený podporuje boj proti volným radikálům způsobujícím oxidační stres v pokožce. Výrobek doporučujeme používat od 12 let.