banner Cupuacu

Červené tečky na těle – odkud pocházejí a co znamenají?

Přestože červené tečky na těle často vzbuzují obavy, obvykle je nezpůsobuje vážné onemocnění. To však neznamená, že je lze ignorovat. Pokud si nejste jisti jejich původem, doporučuje se poradit se s dermatologem. Lékař provede dermatoskopické posouzení a případně objedná další vyšetření. Pokud to bude považovat za oprávněné, nasadí i vhodnou léčbu, např. předepíše antialergické léky. Odkud pocházejí červené tečky na těle a co znamenají? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v našem článku.

Co znamenají červené tečky na těle?

Malé červené tečky na těle se vyskytují v různých částech těla. Obvykle se objevují na pažích, trupu, hrudníku, nohou, hýždích a obličeji. Vyžadují konzultaci s lékařem za účelem stanovení vhodné diagnózy a nasazení případné léčby. Nejběžnější příčiny červených lézí na kůži jsou:

  • dermatologická onemocnění, jako je psoriáza a atopická dermatitida,
  • systémová a autoimunitní onemocnění, stejně jako virové a bakteriální infekce
  • alergické reakce na alergeny obsažené v potravinách, kosmetice, domácích chemikáliích a slunci
  • chronický stres,
  • nesprávná péče o pleť,
  • genetické predispozice.

Aby bylo možné účinně odstranit červené tečky na těle, je nutné znát příčinu jejich vzhledu. Jiná ošetření se provádějí v případě alergických lézí a další při podráždění a poškození hydrolipidové bariéry pokožky. Někdy stačí použít vhodnou regenerační a hydratační kosmetiku, v jiných případech je však nutné užívat vhodné léky. Pokud se tedy na kůži objeví nějaké rušivé změny, vyplatí se navštívit dermatologa.

Pokud si všimnete červených teček na svém těle, neignorujte je. Někdy indikují zánět vlasových folikulů. Vyskytuje se v důsledku bakteriálních, plísňových nebo virových infekcí, které vyžadují vhodnou léčbu. Stává se, že zánět vlasových folikulů je důsledkem dlouhodobého tření pokožky o oblečení nebo depilace. Častým problémem žen jsou navíc červené tečky na břiše a prsou. Mohou být důsledkem hormonálních změn v těle. Objevují se během těhotenství, kojení, užívání hormonální antikoncepce, hormonální substituční léčby a menopauzy.

Tečky na těle se mohou objevit také v důsledku nesprávné péče. Při alergii na kosmetické přísady se mohou objevit červené léze na těle nejen v místě aplikace přípravku, ale i v jiných částech. Alergické reakce jsou obvykle doprovázeny svěděním a pálením kůže. Abyste se jich zbavili, musíte rozpoznat alergen a vysadit ho, například tím, že se vzdáte nového šamponu nebo krému. Po nějaké době červené tečky na těle samy zmizí.

Přítomnost tzv rubínové body, tedy červená znaménka, jsou způsobeny především genetickými dispozicemi. Geny určují elasticitu a reaktivitu krevních cév. Když kapiláry (stěny cév) nefungují správně, nestahují se, když je to nutné (např. při poklesu teploty, při zvýšené produkci adrenalinu nebo kortizolu v těle). Tato abnormalita v kombinaci s protékající krví cévou způsobuje na těle červené tečky. Pokud k takové situaci dojde v mělké cévě, jsou takové změny viditelné pouhým okem na povrchu kůže.

 

Jednotlivé červené skvrny na těle u dospělých

V důsledku kousnutí hmyzem se mohou objevit červené tečky na břiše, pažích, nohou a obličeji. Někteří z nás jsou alergičtí na jejich jed. Kromě toho je mnoho látek produkovaných komáry, pakomáry a koňskými mouchami dráždivé. Ačkoli červené léze někdy přetrvávají až 2 týdny, nakonec zmizí. Pokud jsou doprovázeny silným otokem, zarudnutím, pálením a/nebo svěděním, kontaktujte svého lékaře. Specialista se může rozhodnout použít steroidní mast, která uklidní nepříjemné příznaky.

Červené léze na obličeji, krku a dekoltu často doprovázejí hormonální akné. Likvidují se používáním zevních přípravků, např. antibiotických mastí, kosmetiky s retinoidy a perorální léčbou. Hormonální akné někdy pomáhají antikoncepční pilulky, perorální retinoidy a antibiotika. Klíčovou roli navíc hraje správná péče, včetně používání kosmetiky s jílem, aktivním uhlím a kyselinami regulujícími sekreci mazu.

Příčiny červených teček na těle u dítěte

U dětí jsou často pozorovány červené tečky na žaludku a jiných částech těla. Někdy mají podobu mateřských znamének, která je provázejí od narození. Mnoho dětí má na těle červené tečky, když trpí potravinovou alergií nebo intolerancí. Aby bylo dosaženo zlepšení, měly by být provedeny změny ve stávající stravě. Alergické reakce u dětí vyvolává i kosmetika, prací prášky, domácí mazlíčci a prach.

Jahodové nohy – jak se vypořádat s červenými tečkami na nohách?

Jahodové nohy jsou častým problémem zejména na jaře a v létě. Červené tečky na těle se objevují v důsledku nesprávné depilace a indikují podráždění pokožky. Stojí za to pamatovat na pravidelnou výměnu žiletky a nepoužívat tupou čepel. Chloupky na těle je potřeba nejprve změkčit. K tomuto účelu je nejlepší použít speciální pěny, krémy a gely. Poté se doporučuje použít zklidňující balzám. Pokud je některá fáze provedena nesprávně, chloupky začnou zarůstat do kůže, což může způsobit, že se na těle objeví červené tečky.

 

Duševní poruchy a červené tečky na těle

Červené tečky na těle někdy naznačují neurózu. Mezi duševním zdravím a stavem lidské pokožky existuje jasná korelace. Moderní svět nás staví před mnoho výzev, které způsobují chronický stres. Pokud se včas nenaučíme adaptivním způsobům snižování nervového napětí, úzkost se může změnit v depresi, úzkost a neurózu. Emoční poruchy mají negativní dopad nejen na naši pohodu, ale také na stav naší pokožky. Neuróza je doprovázena těžkým zánětem těla. To může způsobit, že se na kůži objeví červené tečky. Ty velmi často spouštějí začarovaný kruh. Obáváme se jejich přítomnosti, což způsobuje, že nadledviny vylučují ještě více kortizolu, což zvyšuje zánět a stav kůže se zhoršuje. Stojí za připomenutí, že boj s kožními problémy by měl zahrnovat nejen standardní dermatologickou léčbu, ale také pravidelnou fyzickou aktivitu, učení technik snižování stresu a v extrémních případech i psychoterapii. Velmi užitečné mohou být masáže a relaxační koupele. Nedostatek živin může mít nepříznivý vliv na vaši pokožku, stejně jako na vaše fyzické a duševní zdraví. V takových případech si můžete pomoci doplňky stravy, včetně: vitamíny A, D, E, K a esenciální nenasycené kyseliny (EFA).