banner Cupuacu

Černé tečky – jak se jich zbavit?

Černé tečky jsou nevzhledné kožní léze, které provázejí nejen dospívající, ale i dospělé. Černé tečky představují problém, který by se neměl podceňovat. Ačkoli zpočátku vypadají velmi nevinně, časem se mohou vyvinout v zánět a závažnější kožní léze, včetně hnisavých výronů. Jaký je rozdíl mezi otevřenými a uzavřenými černými tečkami? Jak s nimi bojovat? Užitečné tipy najdete dále v tomto článku.

Co jsou to černé tečky?

Černé tečky jsou kožní léze způsobené kožním mazem a rohovou vrstvou, které blokují mazové žlázy. Nesmí se vytlačovat, protože se v nich množí bakterie. Jejich odstraňováním se nejen šíří choroboplodné zárodky do zdravých oblastí kůže, ale také přispívá ke vzniku jizev na obličeji. Předpokládá se, že černé tečky jsou způsobeny:

  • genetickými predispozicemi – pokud se vaši rodiče potýkali s černými tečkami, zvyšuje to riziko, že se tento problém objeví i u vás,
  •  hormonálními změnami – těhotenství, syndrom polycystických vaječníků, zavedení nebo vysazení hormonální antikoncepce jsou jen některé z faktorů, které narušují endokrinní rovnováhu,
  •  stresem – kortizol, který se vylučuje ve velkém množství ve stavech zvýšeného nervového napětí, zvyšuje syntézu kožního mazu,
  • životem ve znečištěném prostředí – prach v ovzduší nejenže stimuluje tvorbu kožního mazu, ale také mechanicky ucpává naše póry.
Černé tečky se dělí na otevřené a uzavřené. Pokud jste je pozorovali, nepodceňujte je. Doporučujeme poradit se s dermatologem a/nebo zkušeným kosmetologem, abyste zavedli vhodnou péči.
Pokud jste si v poslední době všimli černých teček a dříve jste žádné neměli, zeptejte se sami sebe, zda vám některá z kosmetických přípravků, které používáte, neškodí. Mastný, hustý krém může ucpat mazové žlázy. Za černé tečky mohou také například krycí podkladové báze používané při scénickém líčení. Někdy nám neškodí kosmetika, ale nepřesné čištění pleti. Děláme to narychlo, protože se cítíme unavení a chceme se co nejdříve dostat do postele.

 

Uzavřené černé tečky

Vyskytují se nejčastěji na nose, čele a bradě, ačkoli se mohou objevit i v dekoltu, na krku a na zádech. Mají podobu světlých výronů, obvykle bílé nebo krémové barvy. Nejlépe jsou vidět, když na obličej dopadá světlo ze strany, protože jsou mírně vypouklé. Dermatologové zdůrazňují, že uzavřené komedony se odstraňují obtížněji než komedony otevřené, protože mazová vrstva je pod povrchem kůže. Někdy se papula zmenší, např. v důsledku používání kosmetiky s kyselinou salicylovou, aktivního uhlí, termálního bahna se sírou. Vstřebá se sama, aniž by zanechala jizvy.

Uzavřené černé tečky často svádějí k tomu, abychom je vytlačili. Nedělejme to, protože bychom bakterie rozšířili do dalších oblastí obličeje a těla, což by mělo za následek zhoršení aknózních lézí.

Otevřené černé tečky

Otevřené komedony se v běžném jazyce často označují jako černé tečky. Jsou to černé nebo tmavě hnědé tečky na nose, čele, bradě a tvářích, které se mohou objevit také na zádech, krku a dekoltu. Otevřené černé tečky se skládají z mazově-rohové vrstvy, která oxiduje a tmavne. Pokud jsou ignorovány, mohou se vyvinout v zánětlivé léze, včetně papulózních a hnisavých lézí. Otevřené komedony neboli mazové pupínky často zmizí při pravidelném peelingu a používání kosmetiky s kyselinou glykolovou.

Protože otevřené černé tečky vypadají nevábně, je lákavé je odstranit ručně. Nedělejme to, zkusme se jich zbavit bezpečnějším a méně invazivním způsobem.

 

Černé tečky na obličeji – jak se jich zbavit?

Péče o pleť hraje klíčovou roli v boji proti seboree a tvorbě černých teček. Mnoha problémům lze předejít nahrazením nesprávných návyků správnými. Věnujte pozornost složení kosmetických přípravků, které používáte. Na čem by měla být založena péče o pleť při akné s černými tečkami?

 

1. Ověření používané kosmetiky

Černé tečky jsou někdy důsledkem nesprávné péče. Vybírejte výrobky, které ve svém složení neobsahují komedogenní látky. Ty blokují mazové žlázy a způsobují nedokonalosti na naší pleti. Nahraďte těžké a mastné krémy vodními gelovými texturami. Vykašlete se na krycí podkladové báze ve prospěch BB krému nebo minerálního podkladu. Čím lehčí texturu produktů používáte, tím lepší je stav vaší pleti.

2. Sebepozorování

Podívejte se, jak pleť reaguje na nové kosmetické přípravky. Pokud jsme pozorní, někdy zjistíme, že například nemá ráda gely se SLS a nemá ráda dlouhá složení. Pak stačí sáhnout po jemné čisticí pěně. I změna drobných návyků může mít na naši pleť velký vliv.

3. Důkladné čištění pleti

Černé tečky jsou způsobeny nadměrnou produkcí kožního mazu a rohovatěním. Kromě toho je podporuje špatné odlíčení. S ohledem na to by mělo čištění pleti probíhat v několika fázích. Nejprve odstraňte make-up, poté ji umyjte jemným gelem nebo pěnou, a nakonec ji tonizujte. Na černé tečky dobře působí některé složky – kyselina salicylová, aktivní uhlí, jíly a síra z termálního bahna.

 

 

4. Obličejový peeling

Černé tečky nás již nebudou připravovat o sebevědomí, pokud peeling zařadíme do pravidelné péče o pleť. Vybírejme jej s ohledem na typ naší pleti. Pokud má pleť pouze otevřené komedony a žádné zánětlivé změny, je mechanický peeling správnou volbou. Obsahuje malé částečky, které stírají odumřelé kožní buňky a odstraňují mazové čepičky. Při aktivních zánětlivých lézích je lepší sáhnout po enzymatickém peelingu, protože nepřispěje k šíření bakterií. Bromelain a papain jsou rostlinné proteolytické enzymy. Rozkládají odumřelé kožní buňky a rohovou vrstvu, která tvoří černé tečky.

 5. Pleťové masky

Péče o pleť při akné s černými tečkami by měla být založena na omezení činnosti mazových žláz. Nadbytek kožního mazu podporuje vznik nedokonalostí. Kromě toho dobře zvolená maska snižuje zánět pleti a urychluje vymizení stávajících černých teček. Zvláštní pozornost věnujte výrobkům s aktivním uhlím, jílem a termálním bahnem se sírou. Snižují činnost mazových žláz. Podporují také hojení ran po kožních výronech.

Černé tečky – jak jim předcházet?

Černé tečky nejsou problémem pouze v období dospívání. Setkávají se s nimi i dospělí se zvýšenou aktivitou mazových žláz. Správná péče o pleť pomáhá černé tečky nejen odstranit, ale také předcházet tvorbě nových. Mytí obličeje dvakrát – ráno a večer, výrazně snižuje riziko vzniku nedokonalostí. Dbejme na to, aby naše péče o pleť byla založena na jemných čisticích prostředcích, protože vysušováním pleti problém pouze zhoršujeme. Podrobněji jsme tuto problematiku popsali v jedné z předchozích částí tohoto článku. V tomto vám poradíme, jak černým tečkám předcházet změnou stravy a životního stylu

Dieta, která pomáhá porazit černé tečky

Ani ta nejlepší péče o pleť nám nepomůže, pokud se o ni nebudeme starat zevnitř. Na co bychom si měli dát pozor, když máme černé tečky? Vysoce zpracované potraviny nejenže nepokryjí denní potřebu vitamínů a minerálů v těle, ale také způsobují černé tečky. Nedoporučuje se pít kávu a silný čaj. Pokud chcete černé tečky odstranit, sáhněte po bylinných a ovocných nálevech. Mnohé z nich čistí tělo od toxinů, a tím zlepšují pleť. Eliminační dietu by člověk neměl zavádět sám od sebe, protože hrozí riziko nutričního deficitu. Vždy se poraďte se svým lékařem. Ze svého jídelníčku byste však měli vyloučit

  • sladkosti
  • slané pochutiny
  • rychlé občerstvení
  • smažená jídla
  • perlivé nápoje

Zároveň je vhodné vyhnout se nadměrné konzumaci mléčných výrobků a pečiva, protože právě jejich množství pravděpodobně určuje problém černých teček. Zdraví pleti prospívají zejména některé vitaminy a minerály, věnujte tedy pozornost zinku, vitamínu A, vitamínu E a vitamínu D. Za černé tečky u žen může být paradoxně zodpovědný nedostatečný přísun cholesterolu ve stravě. Cholesterol je prekurzorem, ze kterého se tvoří ženské pohlavní hormony estrogeny a gestageny (progesteron). Endokrinní poruchy jsou častou příčinou akné u dospělých žen. Cholesterol v naší stravě by měl pocházet ze zdravých zdrojů, jako jsou například vařená vejce.

Kožní mikrobiom a černé tečky

Naši pleť obývají různé bakterie, kvasinky, plísně a viry, většina z nich ale není patogenní. Černé tečky a další léze akné vznikají v důsledku rozmnožení patogenních bakterií Cutibacterium acnes. Jak podpořit zdravý mikrobiom? Stravujme se správně, konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků dodáme prebiotika neboli potravu pro „dobré“ bakterie. Můžeme také uvažovat o probiotikách, tj. výrobcích obsahujících živé a pečlivě vybrané kmeny mikroorganismů. Zlepšením kvantitativních a kvalitativních vztahů v rámci kožního mikrobiomu odstraníme černé tečky.

Černé tečky a stres

Velké množství povinností nám způsobuje nervové vypětí. Naše tělo není na chronický stres zvyklé. Kortizol, produkovaný nadledvinami, zvyšuje syntézu kožního mazu a blokuje vývody mazových žláz. Proto se objevují se černé tečky, které nevypadají esteticky dobře. Snížení stresu není snadné, ale je možné. Vyplatí se dbát na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Odpočinkem, meditací a sportem snižujeme nervové napětí. Když hladina kortizolu v těle klesne, černé tečky se objevují mnohem méně často. Pokud si se stresem nevíte rady, zvažte psychoterapii.

NEWSLETTER