banner Cupuacu

Co jsou lupy? Zjistěte příčiny a způsoby prevence

Lupy jsou nejčastějším onemocněním vlasové pokožky. Přispívají k nim hormonální poruchy, které se projevují zvýšenou tvorbou seborey, dále nedostatečná hygiena vlasů a pokožky hlavy, individuální dispozice k citlivosti na kvasinky a vnější faktory a silný stres. Za zmínku stojí, že některé vlasové šampony se mohou stát příčinou vzniku lupů, zejména pokud se používají příliš často. Je důležité si uvědomit, že výskyt lupů souvisí s houbou rodu Malassezia, která je součástí fyziologické flóry naší pokožky. Lupy mají různé formy. Jeho správná diagnóza usnadňuje provádění vhodné péče. Jak vypadají suché lupy a jak se liší od mastných lupů? Jaké antimykotické látky by měly obsahovat šampony? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v našem článku. Ukážeme vám také účinné způsoby léčby lupů.

Charakteristickým příznakem lupů je nadměrné šupinatění vlasové pokožky se zvýšenou produkcí kožního mazu.

Přestože lupy často budí rozpaky, trpí jimi až polovina populace. Častěji se vyskytuje u mužů a mladých lidí (kolem 20 let). Lupy jsou bohužel chronické a mají tendenci se opakovat. Zvýšené šupinatění je způsobeno zrychleným cyklem obnovy buněk. U zdravé pokožky trvá tento cyklus 28 dní, u lupů je tento proces urychlen a zkrácen na 7-21 dní. Lupy se mohou objevit u lidí s alergiemi, atopií nebo suchou pokožkou. Přestože se lupy nejčastěji vyskytují na pokožce hlavy, mohou postihnout i obličej, paže a ruce.

Důvody vzniku lupů

  1. Narušení mikrobiomu, které zvyšuje množení kvasinek rodu Malassezia – hlavních viníků lupů.
  2. Změny ve složení kožního mazu, u lidí se sklonem k nadměrné sekreci kožního mazu, mají houby Malassezia mimořádně příznivé prostředí pro život a růst, což se projevuje vznikem zánětu, který má vliv na olupování pokožky, tj. na vznik lupů.
  3. Poškození přirozené hydrolipidové bariéry kůže, které usnadňuje množení patogenů.
  4. Kosmetické lupy jsou způsobeny používáním nevhodných kosmetických přípravků, které dráždí a alergizují pokožku hlavy.
  5. Vysoušení vlasů příliš horkým proudem vzduchu vysušuje a dráždí pokožku hlavy a mohou vznikat lupy.
  6. Přehřátí vlasové pokožky v důsledku nošení čepic ze syntetických vláken, které nezajišťují správnou termoregulaci.
  7. Strava chudá na omega-3 mastné kyseliny, vitamin D, zinek a vitamin A negativně ovlivňuje pokožku.
  8. Stres, který v těle vyvolává zánět a zvyšuje produkci kožního mazu. Kožní maz se zase stává živnou půdou pro kvasinky Malassezia.

Typy lupů

Existují různé typy lupů. Správná diagnóza je velmi důležitá, protože ovlivňuje léčbu. Dermatologové rozlišují:

suché lupy, které postihují pokožku hlavy. Připomínají stříbřitě bílé šupinky, které se během dne odlupují a usazují se na oblečení. Suché lupy se zřídka objevují na řasách a obočí. Občas pacient pociťuje mírné svědění, které ho provokuje ke škrábání. Lékaři zdůrazňují, že suché lupy jsou nejčastější formou tohoto onemocnění,

mastné lupy někdy začínají suchými lupy, které nebyly řádně léčeny. U mastných lupů se objevují žluté strupy a nadměrná sekrece mazu. Vlasy se rychleji mastí. Kromě toho jdou mastné lupy často ruku v ruce se silným svěděním, které provokuje ke škrábání. Problémem je také zánět vlasové pokožky. Neléčené mastné lupy mohou vést k silnému řídnutí vlasů.

bílé hladké lupy se vyznačují přítomností bílých šupinek, které se objevují na pažích, rukou a hrudníku. Obvykle se objevuje u chlapců a mladých mužů. Existuje souvislost mezi bílými lupy hladké kůže a atopickou dermatitidou,

šupinaté lupy mají podobu růžových nebo hnědých skvrn. Objevuje se na různých částech těla, mimo jiné na krku, zádech, ramenou a hrudníku. Bohužel šupinaté lupy po vyléčení zanechávají bílé skvrny, které při opalování zřetelně vystupují ze zbytku kůže,

azbestové lupy jsou považovány za nejzávažnější typ mastných lupů. V jeho průběhu se objevují silně ulpívající žluté šupinky. Když se je člověk snaží odstranit, začnou se drolit,

• Předpokládá se, že Gilbertovy lupy způsobuje herpes virus. V jeho průběhu jsou pozorována erytematózní a šupinatá ložiska.

Jak se zbavit lupů?

MASTNÉ LUPY na hlavě vyžadují jiný přístup než suché lupy. Zde je nutné regulovat činnost mazových žláz. Léčba mastných lupů navíc velmi často zahrnuje nasazení antimykotických (protiplísňových) přípravků. Mezi domácí prostředky proti mastným lupům patří např:

  • bahenní masky s termální sírou – síra má fungicidní účinek, takže zlepšuje stav pokožky,
  • bylinné výplachy s rozmarýnem, levandulí, kopřivou, dehtem, mátou, které regulují vylučování kožního mazu a snižují počet kvasinek Malassezia.

Při diskusi o domácích prostředcích proti mastným lupům nelze nezmínit uvedení několika důležitých zásad. Ty pomohou problém odstranit a snížit jeho závažnost. Lupy budou méně obtěžující, když:

  1. si dvakrát umyjete hlavu a šampon důkladně opláchnete
  2. přejdete na zdravější stravovací návyky. Začnete se vyhýbat rychlému občerstvení, sladkostem, kávě, čaji a koření. Zařadíte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, včetně čerstvých bylinek, zeleniny, celozrnných obilovin, fermentovaných mléčných výrobků, vajec a ovoce s nízkým glykemickým indexem
  3. začnete pravidelně měnit ložní prádlo a ručníky a prát je při vysokých teplotách
  4. budete dbát na dostatečný přísun zinku, selenu, vitaminů skupiny B a vitaminu D ve stravě
  5. Vyměníte akrylovou nebo polyesterovou čepici za vlněnou nebo kašmírovou, která je prodyšná a zajišťuje správnou termoregulaci
  6. přirozeně si vysušíte vlasy. Fén může pokožku hlavy dráždit a zhoršovat zánět
  7. vyhnete se spánku s mokrými nebo nevysušenými vlasy
  8. začnete pravidelně čistit a dezinfikovat kartáče a hřebeny

 

Léčba SUCHÝCH LUPŮ je založena na poněkud odlišných principech. Obvykle je problém způsoben používáním příliš silných mycích prostředků, které poškozují přirozenou hydrolipidovou bariéru pokožky. Škodlivé mohou být také barvy na vlasy, laky a příliš horký fén. Je třeba dbát na obnovení hydrolipidické bariéry, aby lupy zmizely. Za tímto účelem se doporučují hydratační a zklidňující šampony. Je důležité, aby obsahovaly zvlhčující látky, tj. hygroskopické látky, které vážou vodu v epidermis. Patří mezi ně mimo jiné kyselina hyaluronová, glycerin a močovina. I v případě suchých lupů je třeba zavést protiplísňový šampon. Pokožka hlavy s poškozenou hydrolipidickou vrstvou se snadno infikuje. Mezi domácí prostředky proti suchým lupům patří zdravá strava založená na dostatečném přísunu zinku, selenu, vitaminu D, vitaminu A, vitaminů skupiny B a mastných kyselin omega-3. Tyto složky zklidňují podráždění, zlepšují kožní bariéru a působí protizánětlivě.

Léčba suchých lupů musí být někdy pod přísným dohledem dermatologa. To je případ atopické dermatitidy a lupénky. Odborník pak pečlivě vybere šampon proti lupům s ohledem na další problémy pacienta. Při výskytu lupů je nejlepší navštívit lékaře. Pouze odborník může posoudit typ dermatózy a dát pacientovi vhodná doporučení. Indikace dermatologa je třeba důsledně dodržovat, aby se lupy odstranily. Při výběru léků a kosmetiky upozorněte lékaře na případné alergie a přecitlivělost na jednotlivé složky. Ve většině případů lze naštěstí lupy odstranit, což výrazně zlepšuje kvalitu života.

Účinné šampony proti lupům

Proti lupům lze zpočátku bojovat vhodně zvolenými volně prodejnými šampony proti lupům. Je důležité, aby neobsahovaly silné detergenty, které pokožku hlavy vysušují a spouštějí začarovaný kruh. Pozor také na potenciální alergeny a dráždivé látky, protože poškozená pokožka hlavy se stává ideální živnou půdou pro plísně. Doporučuje se, aby šampon proti lupům obsahoval nejen antimykotické látky, ale také látky zklidňující podráždění a prebiotika. Ta podporují růst „dobrých“ bakterií. Také přítomnost zvlhčujících látek a živin podporuje proces hojení pokožky.

Zaměřte se na šampony s látkami, jako jsou např sulfid seleničitý, ketokonazol, olamin pyrokton, pyrithion zinku, cyklopiroxolamin, kyselina salicylová v nízké koncentraci, urea, rozmarýnový extrakt.

Ziaja Family šampon s výtažkem z kopřivy

Ziaja Mineral šampon s bio-sírou a verbena olejem

Ziaja Intenzivní svěžest šampon s výtažkem z máty

Ziaja Med vlasová kúra šampon s pirocton olaminem a zinkem

Tip na závěr: Pokud volně prodejný šampon proti lupům nepřinese očekávané zlepšení, je třeba se poradit s lékařem. Někdy je nutné nasadit přípravek, který má status léku na předpis. Ten obsahuje vyšší dávky léčivých látek, a proto pomáhá v boji proti lupům. Kromě toho může dermatolog zařadit lokální a perorální léky. Účinně existují antimykotické tablety, které obsahují flukonazol, terbinafin a itrakonazol.

NEWSLETTER