banner Cupuacu

Jak pečovat o dětskou pokožku?

Kůže novorozenců, kojenců a malých dětí vyžaduje zvláštní péči, neboť není zcela zralá a nemá plně vyvinuté obranné mechanismy. Liší se od kůže dospělých z hlediska stavby i funkce, rozvíjí se a podobá se jí teprve ve věku 2-3 let.

 

Jaké jsou její charakteristické vlastnosti?

  • Pokožka malého dítěte je tenčí a jemnější než u dospělé osoby, je tedy neobyčejně citlivá, náchylná k vysoušení a podráždění.
  • Kůže je méně pružná a světlejší, produkuje méně pigmentu melaninu a v důsledku toho je citlivější na sluneční záření.
  • Kůže malých dětí se vyznačuje menším množstvím potních žláz a jejich slabším působením, následkem toho je větší náchylnost k přehřátí a podchlazení.
  • Funkce ochranné bariéry pokožky ještě nejsou plně vyvinuty. Kůže nejmladších dětí vykazuje větší prostupnost a transepidermální ztrátu vody. Současně je vystavena zvýšené absorpci látek, které jsou v kontaktu s jejím povrchem. Poměr povrchu kůže k tělesné hmotnosti dítěte je třikrát až pětkrát větší než u dospělých. Znamená to, že koncentrace látek, které jsou v kontaktu s tělem dítěte, bude mnohem vyšší.

Ziajka pro děti již od prvního dne života

Všeobecná pravidla péče o pokožku novorozenců, kojenců a malých dětí spočívá v:

  • jemném čištění kůže
  • správné hydrataci
  • minimalizaci odřenin
  • prevenci opruzenin, zejména v oblasti zadečku
  • zabránění nadměrnému vystavení vlhkosti, větru a ultrafialovému záření

Klinicky testované, bezpečné a účinné přípravky Ziajka byly vytvořeny na základě dlouholetých zkušeností ve zpracování kosmetiky pro děti a kojence a ve spolupráci s odborníky v oblasti pediatrie, dermatologie, alergologie a stomatologie. Široká řada výrobků reaguje na všechny základní potřeby péče a ochrany dětské pleti.

pečující krém pro děti a kojence
Krém pro každodenní péči v kteroukoli denní dobu je univerzální výrobek, který můžete používat na obličej, tělo a malé ručičky již od prvního dne života Vašeho dítěte. Dokonale hydratuje, chrání proti ztrátě vody a jemně promašťuje pokožku.

mast proti opruzeninám nebo dermatologická báze s oxidem zinečnatým
Jde o produkty, které předcházejí vzniku opruzenin, zejména v plenkové oblasti, zajišťují dlouhodobou bariéru proti vlhkosti, zmírňující odřeniny a zarudnutí.

produkty do koupele – olejíček, mycí gel, pěna do koupele
Již během mytí jemně promašťují a ochraňují pokožku. Účinně předchází vysušení pokožky

pečující olejíček nebo tělové mléko
Jsou určené pro základní péči po koupeli, které účinně posilují ochrannou bariéru pokožky, mají zklidňující účinek na podrážení a náležitě promašťují.

Ziaja radí:

  • V prvních měsících života není třeba dítě koupat každý den. Příliš časté mytí (častěji než jednou denně) může výrazně vysušit jemnou pokožku.
  • K mytí není vhodné používat žínky nebo houbičky, protože jsou dokonalým prostředím pro rozvoj bakterií a plísní.
  • Teplota vody během koupele by neměla být příliš vysoká, ideálně by se měla nacházet v rozmezí 35-37 °C.
  • Je třeba používat vhodnou kosmetiku, určenou pro péči o kojence a malé děti, aby nedošlo k nadměrnému vysušování pokožky, což má za následek poškození ochranné bariéry pokožky, vznik podráždění anebo dokonce alergických reakcí.
  • Vhodné je vyhnout se faktorům, které mohou zvyšovat potivost a dráždit pokožku dítěte, mj. syntetické, neprodyšné a příliš těsné oblečení a vlněné látky, které dráždí pokožku a škrábou.

 

Víte, že…

Seboroická dermatitida není navzdory zdání zdravotním problémem, ale estetickým?  Je velmi častá u kojenců a objevuje se obvykle do 3. měsíců na vlasaté části hlavy. Vzniká v důsledku nadprodukce kožního mazu spojeného se suchou pokožkou, což ve spojení s odloupnutou pokožkou tvoří mastnou slupku. Nejčastější příčinou je přítomnost mateřských hormonů v organismu dítěte nebo kvasinky. Ke každodenní prevenci, spojené s jemným odstraňováním slupky, je vhodné používat speciální přípravky, např. krémový mycí olej proti seboroické dermatitidě ze série Ziajka. Navíc je vhodné za účelem odstranění již stávající slupky použít pečující olejíček pro děti a kojence.

Péče o první zoubky by měla začít co nejdříve? Díky tomu vštěpujeme dítěti dobré hygienické návyky a současně dbáme o prevenci. Nápomocná může být stále se rozšiřující řada speciálních kartáčků a vhodné přípravky k čištění, které jsou zpracovány s ohledem na děti. Vzhledem k riziku polknutí pasty jsou nejmenším dětem doporučovány přípravky bez fluoru, který je nahrazen např. xylitolem. Je to přírodní látka, která nahrazuje cukr (pětiuhlíkový cukerný alkohol získávaný z xylózy) zásaditého charakteru, který vykazuje aktivitu proti zubnímu kazu (bakteriostatický vůči bakteriím způsobujícím kazy). Xylitol také podporuje remineralizaci skloviny.

 

Ochranu před sluncem je nutné zajistit před každou procházkou za slunečného dne? Nezávisle na ročním období je dětská pokožka výjimečně citlivá a chybí jí přirozená ochrana proti slunečnímu záření. Snadno se spálí a vykazuje fotoalergické reakce, dokonce po krátké době na slunci. Z tohoto důvodu nezapomeňte před každou procházkou za slunečného dne aplikovat přípravek s příslušným UV filtrem, přibližně 15 minut před odchodem z domova.

NEWSLETTER