banner Cupuacu

Jak správně čistit pokožku obličeje?

Dermatologové zdůrazňují, že důkladné a pravidelné čištění obličeje je dobré pro naši krásu. Když zanedbáme čištění obličeje, naše pleť často rychle zhorší svůj stav. Pleť se stane suchou, hrubou, matnou a pokrytou nedokonalostmi. Čištění pleti by mělo být prováděno dvakrát denně pomocí vhodné kosmetiky. Pokud bojujeme s papulózním akné, máme mastnou pleť nebo dbáme na prevenci proti stárnutí, zvažte profesionální ošetření v salonu. Jak správně čistit pokožku obličeje? Využijte naše tipy.

Jak vyčistit pokožku obličeje?

Základem domácí péče je pravidelné čištění obličeje. Přispívá k mnoha výhodám, díky kterým naše pleť vypadá upraveně a zdravě. Osvěžuje pokožku, omezuje růst bakterií, snižuje podráždění a zarudnutí a uvolňuje póry. Čištění pleti je nezbytným krokem v každodenní péči, i když nenanášíme make-up. Mělo by se provádět dvakrát denně – ráno a večer.

Odborníci zdůrazňují, že se na naší pokožce neustále hromadí nečistoty. Některé jsou ve vzduchu, včetně: smog, výfukové plyny, prach a také bakterie nacházející se na předmětech každodenní potřeby. Naše pokožka má navíc mazové žlázy, které produkují maz, jehož nadbytek má za následek rozšířené póry a je skvělou živnou půdou pro bakterie žijící na naší pokožce. Díky tomu může dojít k zánětu, protože otvory mazových folikulů se ucpou směsí mazu, potu a dalších nečistot, např. zbytků kosmetiky. To má za následek výskyt černých teček, které se časem mohou změnit v nepříjemné nedokonalosti, které se obtížněji odstraňují. Z dlouhodobého hlediska, pokud zanedbáváme účinné čištění obličeje, měli bychom počítat s předčasným stárnutím. Proč je čištění pleti nutné ráno, když si ji večer důkladně umyjeme? Bohužel také během noci vylučuje maz a pot. Navíc se na něm ulpívají bakterie a roztoči z podestýlky. Proto je čištění obličeje nutností. Najděte si na tuto činnost čas a vaše pleť se vám odvděčí mladým a zdravým vzhledem.

Pleťová kosmetika, kterou používáme k čištění pleti, by měla odpovídat potřebám naší pleti. Pokud je zvolíme špatně, může se náš stav zhoršit. Stojí za to konzultovat se zkušeným kosmetologem. Ten provede kožní vyšetření a naznačí směr, kterým se máme vydat.

Krok č.1 – Než začnete řádně čistit obličej, odstraňte oční make-up

Čištění obličeje začneme odstraněním očního make-upu. Pokud jsme použili voděodolnou barevnou kosmetiku, použijte dvoufázovou tekutinu. V ostatních případech skvěle poslouží micelární fluid nebo odličovací mléko. Pleť a řasy odlíčíme velmi šetrně. Umístěte odličovač očního make-upu na čistý vatový tampon a přiložte jej na několik desítek sekund na zavřená víčka. Počkáme, až produkt rozpustí barvu. Netřete vatovým tamponem, protože to může natáhnout pokožku očních víček nebo přispět k nadměrné ztrátě řas.

Krok č.2 – Odstranění make-upu z obličeje

Podkladová báze, pudr, korektor, tvářenka, rozjasňovač a bronzer dodají během dne šarm a sebevědomí, večer je však musíme odstranit. Začneme čistit obličej micelární tekutinou. Pokud používáme dlouhotrvající kosmetiku, měli bychom používat odličovací olej.

Krok č.3 – Mytí obličeje

Dermatologové doporučují, abyste si obličej vždy čistili vodou a čisticí látkou. Alergici mohou z tohoto pravidla udělat výjimku. V jejich případě většinou stačí samotná micelární voda. Ostatní lidé by si měli vybrat čistící kosmetiku, která vyhovuje jejich potřebám pleti:

aknózní, mastná, smíšená a normální pleť = MYCÍ GELY

suchá a citlivá pleť = MYCÍ PĚNA

Neměli byste si však mýt obličej obyčejným univerzálním mýdlem, protože má zásadité pH. Narušuje tak mírně kyselou reakci pokožky, která tvoří přirozenou ochrannou bariéru.

Krok č.4 – Tonizace pleti jako dokončení čištění obličeje

Čištění obličeje je dokončeno aplikací vatového tamponu namočeného v toniku nebo hydrolátu. Zmíněná kosmetika obnovuje mírně kyselou reakci, čímž se pokožka stává odolnější vůči potenciálním patogenům.

Čištění pleti peelingem

Ne každá pleťová kosmetika je vhodná pro každodenní použití. Některé z nich silněji zasahují do naší pokožky a zanechávají mikropoškození neviditelná pouhým okem. Peeling obličeje by měl být považován za povinný krok při čištění pleti. Obvykle se používá jednou týdně, ale v případě silně znečištěné pokožky se doporučuje dvakrát.

• Mechanický peeling – pro jakou pleť je vhodný?

Pokud máme normální, mastnou nebo smíšenou pleť bez aktivního zánětu, můžeme provést mechanický peeling. Obsahuje malé částečky, které odstraňují odumřelou kůži a odblokují mazové žlázy.

• Enzymatický peeling – pro jakou pleť je vhodný?

Pleť s kapilárami, citlivá, alergická a s aktivním akné potřebuje enzymatický peeling. Čištění obličeje je založeno na působení proteolytických enzymů. Papain se získává z papáji a bromelain z ananasu. Ty změkčují stratum corneum epidermis a usnadňují odlupování odumřelých buněk na jejím povrchu.

Kozí mléko – enzymatický peeling na obličej a krk, 75ml

• Chemický peeling – pro jakou pleť je vhodný?

V posledních letech stoupá obliba chemického peelingu, jehož aktivita je založena na exfoliačním účinku kyselin. Kosmetika s obsahem kyselin v nižších koncentracích je určena pro domácí použití, produkty s vyšší koncentrací kyselin jsou určené pro použití v kosmetických salonech.

Čištění pleti – kontraindikace

Přestože čištění obličeje v kosmetickém salonu přináší velmi dobré výsledky, nebude fungovat u každého. Kontraindikace čištění obličeje zahrnují:

  • rosacea – silnější očistné kúry zhoršují příznaky onemocnění. Pro tento stav se doporučuje chemický peeling s použitím kyseliny azelaové
  • aktivní léze akné a záněty kůže – lidé, kteří bojují s hnisavými erupcemi, mohou těžit z darsonvalizace
  • sklon k jizvení
  • čerstvé rány a jizvy
  • virová dermatitida, včetně aktivní herpes na rtu

Navíc je lepší čištění obličeje odložit, když plánujeme dovolenou v teplých zemích. Vaše pokožka by neměla být vystavena slunci po dobu 4 týdnů po ošetření. Měla by být chráněna krémem SPF 50+, protože je extrémně citlivá na UV paprsky při exfoliaci. Z tohoto důvodu se doporučuje čistit obličej na jaře a na podzim. V zimě k nám dopadá málo UV paprsků, ale podrážděné pokožce škodí negativní teploty a vítr.

Účinky čištění pleti

Čištění pleti je základem péče o všechny typy pleti. Pokud se o tento aspekt postaráme, naše tvář se odmění mladým a zdravým vzhledem. Pravidelné čištění obličeje má účinky jako:

  • snížení počtu černých teček a jiných kožních erupcí
  • snížení množství produkovaného mazu
  • snížení viditelnosti pórů
  • zpomalení procesů stárnutí
  • vyhlazení stávajících vrásek
  • zvýšení napětí pokožky
  • navrací pleti zdravý lesk a barvu

NEWSLETTER