Průvodce intimní hygienou

Na správnou péči o intimní oblast má vliv mnoho faktorů. Intimní hygiena je primární záležitost. Není to tak snadné, jak se zdá, neboť často máme problém vybrat vhodný přípravek, uzpůsobený našim potřebám. Výrobků dostupných v drogeriích a lékárnách je velmi mnoho – nabídka je široká – jak tedy vybrat nejlepší a čemu věnovat pozornost při nákupu přípravku pro intimní hygienu?

Správná intimní hygiena je pro zdraví každého člověka klíčová. Zvláštní pozornost by jí měla být věnována během hormonálních změn: dospívání, menstruace, těhotenství, menopauzy. Intimní hygiena je důležitou součástí péče o tělo kvůli vysokému riziku výskytu bakteriálních a plísňových infekcí. Doporučenou metodou je intimní profylaxe speciálně upravenými přípravky, které na rozdíl od běžných mýdel, gelů, antiseptických prostředků nepoškozují přirozenou, prospěšnou flóru. Produkty pro intimní hygienu by měly být vybírány individuálně. Nicméně nezávisle na výběru kosmetického přípravku by měl intimní mycí přípravek plnit 3 funkce:

  1. obnovení nebo udržení fyziologického (kyselého) pH přidáním správného množství kyseliny mléčné do přípravku
  2. prevenci před bakteriálními a plísňovými infekcemi přidáním speciálních výtažků květinového původu
  3. mytí a péči pomocí jemných čisticích produktů a hydrofilních a lipofilních látek

Zanedbávání intimní hygieny může vést k různým gynekologickým problémům:

  • Plísňové infekce – Vaginální infekce způsobená houbami Candida albicans. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších zánětlivých onemocnění pohlavního ústrojí u žen. Odhaduje se, že vaginální mykóza tvoří asi 40 % ze všech onemocnění intimní oblasti. Přibližně 75 % žen alespoň jednou v životě prodělá zánět pohlavních orgánů způsobený vaginální mykózou. K infekci dochází při narušení přirozené bakteriální flóry, která chrání před invazí patogenních bakterií a plísní. Vlhké a teplé klima podporuje rozvoj infekce. Plísňové infekce se často vyskytují v druhé polovině menstruačního cyklu, během těhotenství, při onemocnění cukrovkou, při perorální hormonální antikoncepci a také u žen, které chodí do bazénů, sauny, dělají si často vaginální výplachy. Infekce způsobené plísní Candida albicans mají tendenci se vracet. Často se „snadno léčí, ale obtížně léčí“.
  • Bakteriální infekce – Objevují se v případě snížené imunity, při léčbě antibiotiky nebo jako následek nesprávné intimní hygieny. V případě nerovnováhy fyziologické bakteriální flóry v pochvě dochází k nežádoucímu nárůstu patogenních bakterií, které vytlačují laktobacily zodpovědné za kyselou reakci pochvy a zvyšují pH ze 4,5 na 7. Stížnosti obvykle zahrnují bolest, pálení, svědění, otok a zarudnutí. Často jsou spojeny s vaginálním výtokem, který má většinou změněný vzhled a zápach.
  • Vaginální výtok – Příčinou nadměrného vaginálního výtoku jsou obvykle vaginální infekce způsobené bakteriemi, viry, hormonálními poruchami nebo alergií na některé prací prášky nebo změkčovadla používaná k praní spodního prádla.
  • Svědění nebo pálení pochvy – Mohou být způsobeny různými činiteli: například mýdlo, latex obsažený v kondomu, intimní deodoranty, prací prášky na spodní prádlo, parfémované vložky do kalhotek nebo bakteriální nebo plísňové infekce – podráždění způsobené nošením těsného oblečení nebo těsného, větruodolného spodního prádla.

Charakteristika produktů pro intimní hygienu

Produkt pro intimní hygienu musí mít fyziologické pH. Jeho udržení je možné pomocí správného množství kyseliny mléčné. Díky této složce výrobek neničí přirozené pH v intimní oblasti, které se pohybuje mezi 3,5 až 4,5.

Proč je tak důležité používat kyselinu mléčnou v přípravcích pro intimní hygienu? V pochvě je přirozená biologická rovnováha udržovaná flórou složenou z bakterií Lactobacillus. Tato flóra vytváří kyselinu mléčnou, která udržuje kyselou reakci ve vaginálním prostředí. Kyselina mléčná pomáhá kontrolovat rovnováhu pH pochvy a tím zajišťuje ochranu před podrážděním, svěděním a infekcemi intimních partií.

Kosmetika pro intimní hygienu by měla mít i další vhodně zvolené látky:

  • Rostlinné výtažky – přírodní komplexy se stahujícím, antibakteriálním, protizánětlivým, pálení a svědění snižujícím účinkem.
  • D-panthenol a alantoin – komplexy s dokonalými zklidňujícími, hydratačními a regeneračními účinky.
  • Jemné mycí látky – které jsou dobře snášeny pokožkou a sliznicí. Chrání lipidovou vrstvu pokožky.

 

Základní pravidla správné intimní hygieny

Intimní oblast je třeba pravidelně omývat, ale ne příliš často, protože hrozí vyplavení prospěšných bakterií chránících před infekcemi. Stačí mytí opakovat jednou až dvakrát denně. K mytí by se měly používat specifické přípravky pro intimní hygienu, které nepoškozují kyselé pH a nezpůsobují vysušení a podráždění intimní oblasti.

Nejlepším řešením je očista intimní oblasti během sprchování. Pokud se rozhodnete provádět ji během koupele, nepřekračujte 15 minut. Houbičky a podložky se nedoporučují, protože jsou velkým zdrojem mikroorganismů. Naneste na ruce malé množství kosmetického přípravku pro intimní hygienu, zřeďte jej vodou a pohybem zepředu dozadu umyjte vlhkou intimní oblast. Je důležité umývat intimní oblast tímto způsobem, abyste se chránili před přenosem bakterií vyskytujících se v okolí konečníku do pochvy. Po opláchnutí tekoucí vlažnou vodou je třeba intimní oblast osušit samostatným ručníkem (je třeba jej měnit každé 2-3 dny).

Měli byste mít na paměti, že se nedoporučuje žádné přehánění – ani nadměrná, ani nedostatečná hygienická péče není pro organismus potřebná. Přílišná hygienická péče, příliš časté mytí může způsobit sterilizaci přirozené bakteriální flóry zajišťující ochranu před patogenními bakteriemi.

Nabídka Ziaja pro intimní hygienu

Všechny Ziaja produkty pro intimní hygienu jsou veganské a neobsahují mikroplasty. Jsou založeny na jemných mycích prostředcích spolu s kyselinou mléčnou, která je nezbytná pro udržení zdravé intimní oblasti. Vybírat můžete z několika kategorií kosmetiky speciálně určené pro intimní hygienu.

Pokud máte tendenci k onemocnění intimní oblasti, můžete se zaměřit na krémovou intimní hygienu. Jedná se o skupinu specializovaných gynekologických mycích přípravků určených pro každodenní péči jako prevence proti bakteriálním a plísňovým infekcím. Jsou skvělou podporou při léčbě zánětů intimní oblasti. Kosmetiku můžete rozlišit podle přídavku organických kyselin s různou aktivitou. Krémové mycí gely pro intimní hygienu mají nejnižší hodnotu pH mezi ostatními výrobky této kategorie od společnosti Ziaja: 3,0-4,5. Jejich základem jsou z 95 % složky přírodního původu. Navíc jsou obohaceny o zvýšenou koncentraci kyseliny mléčné. Intimní krémový mycí gel s kyselinou hyaluronovou aktivně hydratuje a snižuje transepidermální ztrátu vody. Chrání také přirozenou hydrolipidovou bariéru pokožky. Intimní krémový mycí gel s kyselinou mléčnou má výjimečné ochranné vlastnosti. Účinně brání přirozené bakteriální flóře. Intimní krémový mycí gel s kyselinou laktobionovou je charakteristické svým regeneračně-zklidňujícím účinkem. Kyselina laktobionová je kyselina nové generace získávaná přirozeně z laktózy. Lze ji použít i na citlivou nebo nemocnou pokožku. Pomáhá při procesech obnovy epidermis a posiluje funkčnost ochranné bariéry pokožky.

Pokud hledáte produkty, které jsou určeny pro ženy různého věku, měli byste si vybrat bylinnou gelovou intimní hygienu. V této skupině najdete kosmetiku vhodnou pro mladé dívky, zralé ženy, v období menstruace, v době menopauzy a také pro osoby aktivně provozující různé formy sportu. Produkty se od sebe liší obsahem bylinného extraktu, který má různou aktivitu. Produkty z bylinné řady jsou z 96 % založeny na složkách přírodního původu. Každý z bylinných mycích gelů pro intimní hygienu byl dermatologicky a gynekologicky testován za účasti gynekologů. Produkty této skupiny mají pH 4,0-4,5. Zajišťují pocit čistoty a svěžesti. Zde si můžete vybrat mezi intimním mycím gelem s výtažkem z heřmánku, který zklidňuje stávající zánět a zabraňuje jeho vzniku. Účinně zklidňuje svědění a pocit pálení. Další možností je intimní mycí gel s výtažkem z pampelišky, který se doporučuje pro mladé dívky. Má ochranné funkce a zklidňuje podráždění. Svým regeneračním působením příznivě ovlivňuje sliznici. Pro zralé ženy je lepší sáhnout po intimním mycím gelu s výtažkem z měsíčku lékařského. Ten stimuluje obnovovací procesy pokožky a urychluje hojení ran. Má také protiplísňové a antibakteriální účinky. Poslední možností z kategorie bylin je intimní mycí gel s výtažkem z dubové kůry, který představuje adstringentní vlastnosti.

 

Příznivce lehkých konzistencí složení, kteří hledají výrobky vycházející z potřeb moderních klientů, bezpochyby zaujme pěnová intimní hygiena. Návrh jemné péče, ideální pro ženy v každém věku, je zajímavou alternativou běžných mycích přípravků pro intimní hygienu. Jsou založeny na jemných mycích složkách, které se účinně používají a zanechávají pocit svěžesti. Pěny obsahují nealergické kompozice s květinovou vůní. Neobsahují žádná barviva. pH výrobků se pohybuje ve spektru 4,0-4,5. Jsou z 95 % založeny na složkách přírodního původu. Co je na nich zvláštního? Přítomnost inovativní látky: derivátu kyseliny usnové, která má prokázanou antibakteriální aktivitu (především proti Gram+ bakteriím) a antimykotickou aktivitu (proti Pityrysporum ovale, Propionibacterium acne). Produkty se od sebe liší konkrétním rostlinným extraktem. Intimní brusinková mycí pěna představuje normalizační, ochranné a antibakteriální vlastnosti. Intimní mycí pěna s lotosovým květem má hydratační a osvěžující vlastnosti. Intimní mycí pěna s květy sedmikrásky je doporučena pro mladé dívky. Její výtažek z květu sedmikrásky vykazuje regenerační a adstringentní účinky.

 

V neposlední řadě je to dámský mycí intimní gel pro těhotenskou a poporodní péči. Těhotenství je výjimečné období, kdy dochází k nerovnováze vaginální mikroflóry. Ty jsou způsobeny výraznými hormonálními změnami. Estrogen stimuluje produkci glukózy v buňkách poševního epitelu – živiny pro kvasinky. V tomto období se také mění pH reakce pochvy – zvyšuje se, což znamená nedostatek bakterií Lactobacillus zodpovědných za produkci kyseliny mléčné. Přirozeným důsledkem je celkové snížení účinnosti imunitního systému. V období po porodu je častým problémem suchost sliznice, která je pak ohrožena infekcemi. Při úvahách o péči o intimní hygienu v těhotenství a v poporodním období se velmi doporučuje volit výrobky s pH mezi 3,5- 4,5. Mamma mia gel pro intimní hygienu je jemný, průhledný gel, který byl podroben dodatečnému výzkumu a testům, aby bylo zajištěno, že je pro těhotné ženy bezpečný. Můžete jej používat několikrát během dne nebo i jako sprchový gel na celé tělo.

 

Základní řada s modrými gely je skvělou volbou pro každodenní použití. Kosmetika se od sebe liší vůní. Všechny produkty mají osvěžující účinek a jsou založeny na 96 % složkách přírodního původu. Každý ze základních mycích gelů pro intimní hygienu byl dermatologicky a gynekologicky testován za účasti gynekologů. V této kategorii si můžete vybrat mezi intimním mycím gelem s vůní konvalinky nebo intimním mycím gelem s vůní melounu. Mají fyziologické pH 4,0-4,5, které má pozitivní vliv na přirozenou bakteriální flóru. Jemně myjí a poskytují dlouhotrvající pocit čistoty a svěžesti.

 

Ziaja myslí i na muže a v nabídce má dva druhy intimní hygieny. Men gel pro intimní hygienu s kyselinou mléčnou, který obsahuje 95% složek přírodního původu. Intenzivně zvlhčuje a zklidňuje podráždění a je vhodná pro každodenní použití pro muže každého věku. Druhým produktem je Men Sensitive zklidňující intimní hygiena na citlivou pokožku. Kromě kyseliny mléčné obsahuje také alantoin a chmel, aktivní látky, které zklidňují, hydratují a posilují pokožku.

 

Nezapomínejte na pravidelnou intimní hygienu a nezapomínejte na základní složky, které jsou obzvláště užitečné pro udržení zdraví a svěžesti intimní oblasti. Výrobky Ziaja pro intimní hygienu představují širokou škálu diferencované kosmetiky pro různé potřeby klientů, která vždy zajišťuje bezpečnost a účinnou péči.

NEWSLETTER