banner Cupuacu

Kyselina hyaluronová v péči o obličej

Kyselina hyaluronová je považována za velmi oblíbenou kosmetickou složku. Používá se v různých produktech, jako jsou krémy, séra, masky, pleťová tonika, tělová mléka, šampony, vlasové kondicionéry a krémy na ruce a nohy. Je známá především pro své hydratační vlastnosti, které jsou klíčové pro stav pokožky, vlasů a nehtů. Přestože si naše tělo kyselinu hyaluronovou vyrábí samo, s přibývajícím věkem je tento proces stále méně účinný. Jak používat kyselinu hyaluronovou v každodenní péči?

Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová (HA) je sloučenina patřící do skupiny glykosaminoglykanů (GAG). Jde o typ polysacharidů, jejichž struktura se skládá z opakujících se disacharidových jednotek. Zajímavé je, že jeho struktura je identická u lidí, jiných obratlovců, a dokonce i bakterií. Proto je považován za evolučně nejstarší formu glykosaminoglykanů.

V živých organismech se kyselina hyaluronová nejčastěji vyskytuje ve formě sodné soli, známé jako hyaluronát sodný. Když ho naše tělo produkuje v přiměřeném množství, pokožka je hladká, dobře hydratovaná, elastická a pružná. Kyselina hyaluronová je jednou z nejvíce hygroskopických molekul vyskytujících se v přírodě – dokáže vázat vodu až do 1000násobku své vlastní hmotnosti (1 gram kyseliny hyaluronové dokáže vázat až 6 litrů vody!). Bohužel jeho množství v naší kůži s věkem klesá a tento proces začíná již po 25. roce života.

Mezi 25. a 50. rokem se obsah HA v pokožce snižuje na polovinu a po 80. roce téměř úplně vymizí. Proto je kyselina hyaluronová v kosmetice tak oblíbená – používá se nejen v hydratačních a ochranných přípravcích, ale také v produktech proti stárnutí.

Kyselina hyaluronová v kosmetice se liší velikostí částic. Když jsou relativně velké, nepronikají kůží, ale vážou vodu na straně epidermis a vytvářejí na jejím povrchu hydrofilní film. Díky tomu vytváří ochrannou bariéru proti působení nepříznivých vnějších faktorů a omezuje transepidermální ztrátu vody (TEWL). Malomolekulární kyselina hyaluronová má schopnost pronikat do hlubších vrstev epidermis, díky čemuž působí silněji proti vráskám. Některé krémy a masky používají více druhů této látky k dosažení optimální úrovně hydratace pokožky.

 

Jaký účinek má kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je vhodná pro péči o všechny typy pokožky. Poskytuje velmi rychlý hydratační, uklidňující a osvěžující účinek. Kyselina hyaluronová se také používá v kosmetice na celé tělo, například v přípravcích proti celulitidě. Perfektní pro péči o suché, matné a nelesklé vlasy.

V kosmetice plní následující funkce:

  1. Pomáhá udržovat optimální úroveň hydratace. Aby však bylo možné co nejlépe využít jeho hydratačních vlastností, je důležité pokožku pokrýt změkčovadly. Emolienty jsou složky, které vytvářejí na povrchu kůže okluzivní vrstvu, která má ochrannou funkci. Chrání pokožku před ztrátou vody, zejména v podmínkách vysokého stupně odpařování (např. v zimě nebo v suchém klimatu). To umožňuje hydratačním složkám, jako je kyselina hyaluronová, pracovat efektivněji zadržováním vody v pokožce. Přírodní oleje, lanolin a skvalan jsou příklady změkčovadel, které lze použít ke zvýšení účinků kyseliny hyaluronové.
  2. Je účinným promotorem prostupu. Kosmetický průmysl při vývoji receptur svých produktů dychtivě používá kyselinu hyaluronovou. Kyselina hyaluronová pomáhá dalším aktivním látkám pronikat hlouběji do pokožky, což podporuje působení anti-aging kosmetiky.
  3. Vytváří příznivé podmínky pro regeneraci pokožky. Máte za sebou kosmetické nebo estetické ošetření a vaše pleť potřebuje regeneraci? Sáhněte po krému nebo séru s kyselinou hyaluronovou. Poskytuje neocenitelnou podporu v případě zranění a odřenin. I proto se vyplatí zařadit kyselinu hyaluronovou do své každodenní péče.
  4. Vykazuje kondiční aktivitu. Kyselina hyaluronová hydratuje, zjemňuje a vyhlazuje pokožku i vlasy. Díky tomu se pokožka stává pevnější, pružnější a zářivější a vlasy zdravé, hebčí a snadněji upravitelné.

Ziaja péče s kyselinou hyaluronovou

Pro čištění pleti si vyberte Kozí mléko mléčný čisticí gel na obličej. Krémovo-gelové složení produktu obohacené o komplex složek kozího mléka, kyselinu hyaluronovou, tekuté bambucké máslo a olivový olej pleť šetrně vyčistí od nahromaděných nečistot a připraví ji na další fáze péče. Můžete jej používat tradičně s vodou, ale i bez vody – otíráním obličeje vatovým tamponem. Produkt nepění a mohou jej používat lidé nosící kontaktní čočky a umělé řasy.

Ve fázi tonizace použijte Acai berry pleťový tonik s kyselinou hyaluronovou. Kromě výše uvedené složky obsahuje přípravek také antioxidační extrakt z bobulí acai, zklidňující D-panthenol, vitamín C podporující prevenci vrásek a hydratační a zklidňující glukonát vápenatý. Kosmetika obnoví správné pH pokožky a jemně hydratuje epidermis.

Pro dodatečnou dávku hydratace doporučujeme aplikovat Pleťovou masku & peeling s kyselinou hyaluronovou. Husté nutriční složení produktu spojuje vlastnosti masky a peelingu díky přítomnosti jemnozrnné celulózy. Krémová konzistence produktu je doplněna o komplex: ceramidy 1,3,6II, fytosfingosin, cholesterol, podporující rekonstrukci hydrolipidového pláště pokožky. Přípravek je vhodný pro každodenní použití, opláchněte jej vodou.

Když přejdeme k aktivní péči, vyplatí se začít s produkty s lehkou konzistencí, jako je sérum. Koncentrovanou dávku kyseliny hyaluronové najdete v Šafrán liftingovém gelu. Jedinečné složení gelu, jehož hustota je určena výhradně kyselinou hyaluronovou, nejen intenzivně hydratuje, ale také účinně napíná epidermis. Vyplňuje vratné kožní nerovnosti způsobené únavou. Účinně vyhlazuje povrchové vrásky. Přípravek je vhodný pro každodenní použití, samostatně nebo pod krém.

 

Pleťová maska & scrub s kyselinou hyaluronovou 55ml

Koupit

Šafrán 60+ hyaluronový liftingový gel 30 ml

Koupit

 

Základním prvkem péče je krém na obličej. Používáme ho jako poslední krok v každodenním rituálu péče. Se zaměřením na aktivitu kyseliny hyaluronové nabízíme Hydratační krém s kyselinou hyaluronovou 30+. Jedná se o produkt věnovaný osobám starším 30 let, jejichž hlavním úkolem je zajistit stabilní hydrataci pokožky. Přestože kyselina hyaluronová hraje v této kosmetice prim, její bohatost je založena i na přítomnosti dalších složek – identických s těmi, které se nacházejí v NMF, přirozeném hydratačním faktoru pokožky, např. sodná sůl PCA. Krém má bohatou konzistenci, nelepí na pokožku a má jemnou vůni. Obsahuje filtr SPF 6, proto se doporučuje pro denní použití.

30+ pleťový krém hydratační s kyselinou hyaluronovou 50ml

Koupit