banner Cupuacu

Péče o tělo v těhotenství s kosmetikou Ziaja

Těhotenství je obdobím velkých změn v těle ženy. Zvýšená aktivace estrogenů, progesteronu, prolaktinu a luteinizačního hormonu má přímý vliv na stav pokožky a vlasů. Hormonální změny během těhotenství a kojení mohou vaši pleť zkrášlit. Stává se však také, že se v tomto období objevuje problém s akné, striemi, suchou pokožkou, změnou barvy, větší citlivostí pokožky a sníženou tolerancí k některým složkám a zvýšenou alergií. Péče o pokožku těhotných a kojících žen se proto od té předchozí liší, i když je stále založena na hydrataci a ochraně a také na zlepšení pružnosti a zpevnění epidermis.

Jaké změny jsou, co se týče ženského těla, nejviditelnější?

Na přelomu druhého a třetího trimestru se objevují problémy s mastnou pletí a akné a ženy si často stěžují na nadměrné vysušování a svědění kůže, což je způsobeno zvyšující se hladinou progesteronu a androgenů. To má za následek stimulaci mazových žláz a zvýšení sekrece kožního mazu. Blokování žláz vede k růstu bakterií, což má za následek vznik akné. Vyskytuje se především na obličeji a zádech.

Také se u většiny budoucích maminek objevují strie růžové nebo fialové barvy v oblasti břicha, prsou a stehen. S vědomím této skutečnosti je dobré připravit pokožku na toto obrovské natažení kolagenových vláken výběrem vhodné péče o pokožku. V uvědomělé kosmetické péči o tělo během těhotenství je třeba pokračovat i v období po porodu, aby se pokožka správně regenerovala. Pokud jde o ochranu pokožky před striemi, je vhodné masírovat pokožku přípravky obohacenými o výživné lipidové látky. Zajistí pokožce pružnost, pevnost, hydrataci a odolnost proti natahování.

Ziaja a bezpečnost používání produktů

Posouzení bezpečnosti složek a směsí obsažených ve složení kosmetických přípravků určených pro těhotné a kojící ženy je v souladu s požadavky na citlivou pokožku se sklonem k alergiím. Rozhodující jsou fyzikální a chemické vlastnosti látky, které mohou naznačovat potenciální riziko. Proto se posuzuje: chemická identita látky, fyzikální forma, charakteristika, čistota látky, charakteristika nečistot nebo přidružených nečistot, rozpustnost, homogenita a stabilita. Pro posouzení bezpečnosti je velmi důležitá kompatibilita složek přítomných v kosmetickém přípravku. Kosmetické přípravky, u nichž se provádějí testy aplikace/užitečnosti za účasti těhotných žen, mají také prohlášení, např. „doporučeno pro těhotné ženy“ nebo „mohou používat těhotné ženy“.

Aplikační studie provádějí kvalifikované osoby na speciálně vybrané skupině dobrovolnic pod dohledem dermatologa, často i za účasti gynekologa. Aplikačním zkouškám musí předcházet dermatologické posouzení provedené testy kompatibility, které potvrdí, že se po první aplikaci kosmetického přípravku na kůži nebo sliznici nevyskytnou žádné negativní reakce. Testování kompatibility se provádí především pomocí náplasťových testů. Děti a těhotné ženy se těchto testů nesmějí účastnit. U naprosté většiny kosmetických přípravků se testy aplikace za účasti těhotných žen neprovádějí. To však neznamená, že je těhotné ženy nemohou používat.

Kontraindikací k použití jsou kosmetické přípravky obsahující určité složky, kterým je třeba věnovat zvláštní pozornost. Farmakologické složky obsažené v lécích aplikovaných na kůži, které se nesmí používat během těhotenství, jsou: Retinol, kyselina retinová – tretinoin, tetracykliny, kyselina salicylová. Těhotné ženy by se také měly vyhnout éterickým olejům, kofeinu, theobrominu, arbutinu, kyselinám, které aktivně exfoliují epidermis – pyrohroznová, mandlová, tranexamová, azelaová, glykolová, vysokým koncentracím ovocných kyselin, DHA – dihydoxyacetonu – ale pouze s ohledem na riziko nerovnoměrného zhnědnutí epidermis. Dobrou praxí při výběru produktů péče o těhotnou a kojící ženu je kosmetika bez parfemace, bez barviv pro citlivou a alergickou pleť, případně i produkty pro děti. Je dobré omezit množství používané kosmetiky, čímž se sníží koncentrace různých složek aplikovaných na pokožku. Důležité je také rozlišovat mezi kosmetikou, jejíž hlavní funkcí je udržovat hygienu a čistotu a kterou z pokožky smýváme, a kosmetikou, která na pokožce zůstává. Obecně platí, že oplachovací kosmetika používaná v souladu se způsobem použití nevyvolává žádné pochybnosti. Doba kontaktu přípravku s pokožkou je velmi krátká, proto je riziko nežádoucích reakcí pochybné. Možnou překážkou mohou být přítomné vonné látky, které během těhotenství ženy intenzivněji pociťují a mohou způsobovat specifické potíže. Proto se i pro mytí pokožky vyplatí volit kosmetiku bez parfemace a bez barviv.

Jaké produkty doporučujeme?

Mamma mia krém proti striím je nezbytnou součástí každodenního kosmetického režimu v těhotenství a doporučujeme ho již od 4. měsíce těhotenství. Výrobek ale lze používat také i po porodu a při rychlém přibírání na váze. Dávky účinných látek v tomto přípravku jsou koncentrované a bezpečné. Proto kosmetický přípravek funguje jako intenzivní sérum na strie.

  • Intenzivně rozjasňuje a viditelně redukuje strie.
  • Dermatologicky testován na těhotných ženách.
  • Složení je šetrné k životnímu prostředí.
  • Obsahuje 95 % složek přírodního původu a je zcela veganský

Hormonální změny během těhotenství ovlivňují nejen pokožku obličeje a těla, ale týkají se i intimní oblasti. V tomto období se pH pochvy zvyšuje na více či méně 4,5 a ačkoliv nejde o velké zvýšení, tendence k intimním infekcím se stává častější. S ohledem na tyto skutečnosti je dobré myslet na každodenní intimní hygienu. Mamma mia gel pro intimní hygienu byl vytvořen pro každodenní použití s respektováním specifických vlastností intimní oblasti budoucích a začínajících maminek. Kromě kyseliny mléčné v něm najdete kukuřičný sirup se zklidňujícím účinkem a xylitol jako bakteriostatickou látku.

Po porodu potřebuje pokožka intenzivní regeneraci a pomoc při obnově stavu před těhotenstvím. Mamma mia poporodní zpevňující tělové máslo je proto ideálním řešením. Doporučuje se od prvních dnů po porodu a lze ho používat i v období kojení, ale nelze jej aplikovat na čerstvý steh po císařském řezu.

  • Chrání před ochabnutím pokožky, regeneruje, vyživuje, hydratuje, zjemňuje a vyhlazuje pokožku.
  • Ekologicky šetrný a veganský výrobek založený z 95 % na složkách přírodního původu.
  • Obsahuje bohatý zdroj účinných látek, které úspěšně navrací stav pokožky do stavu z doby před těhotenstvím.

Jistě žádnou ženu nenapadne, co by se mohlo stát s jejími bradavkami během prvních měsíců kojení, než se to promítne do reality. Díky Mamma mia lanolínové masti se ale není čeho obávat.

  • Zklidňuje podráždění bradavek objevující se během kojení.
  • Založen na 100% čištěném a farmaceutickém lanolinu.
  • Neobsahuje konzervační látky, vonné látky ani barviva.
  • Zároveň je založen na 100% složkách přírodního původu.
  • Účinně hydratuje, promašťuje a zjemňuje pokožku, což potvrdily i maminky při testech aplikace.

Proč je dobré používat kosmetiku Ziaja Mamma mia? Naším posláním je dodávat výrobky nejvyšší kvality, ideálně odpovídající potřebám pokožky, které zároveň respektují přírodní prostředí. Naše kosmetika je průběžně testována restriktivními postupy, které se zaměřují na zajištění maximální bezpečnosti, co nejlepší aplikace a požadovaných účinků – a to i v tak náročných podmínkách, jako je pokožka budoucí maminky.

NEWSLETTER