banner Cupuacu

Seznamte se – Trojměstí

Už máte naplánovanou druhou polovinu prázdnin? Ne? A co takhle jet k naším severním sousedům do Polska….k moři, do města Gdaňsk, kde začal Ziaja příběh?

 

Gdaňsk je jedno z největších a nejstarších měst v Polsku. Leží u Blatského moře,na řekách Visla a Motlawa u Gdaňského zálivu. Společně s městy Sopoty a Gdynia tvoří jeden celek, pro který se běžně používá název Trojměstí – Trójmiasto.

U města Gdaňska se nachází poloostrov Westerplatte. Jestli jste dávali pozor v hodinách dějepisu, tak určitě víte, že na tomto poloostrově začala 1. září 1939 oficiálně druhá světová válka. A pokud vás toto téma zajímá, navštivte také Muzeum 2. světové války.

V místních loděnicích vznikla v roce 1980 odborová organizace Solidarność,  která byla největší politická opozice v té době v komunistickém Polsku. Její zakladatel Lech Wałęsa se později stal polským prezidentem.

 

A CO VIDĚT?

Je toho opravdu hodně, ale určitě bychom neměli vynechat ulici Mariackou. Je plná obchůdků s tradičním jantarem.

Na hlavním náměstí Dlouhý trh – Długi targ je radnice a na ní zvonkohra, která  hraje Ódu na radost. Hned u radnice najdete další dominantu a tou je Neptunova fontána.

Za návštěvu určitě stojí Mariacká bazylika. Gotický kostel Panny Marie je nejvyšší církevní stavba na světě z cihel. Po zdolání 400 schodů se vám naskytne nádherný výhled na celé město a věřte, že za tu námahu to opravdu stojí.

A jestli se vám nechcete vyjít 400 schodů, můžete  Gdaňsk z výšky nádherně vidět z vyhlídkového kola  Amber sky. 

Artušův dvůr – Dwór Artusa  je krásný dům, kde se kdysi setkávali kupci.

Jeřáb Żuraw – přístavní jeřáb z roku 1444 najdete na ulici Široká –  Szeroka, u řeky Motlawy.

A pokud přijedete do Gdaňska v srpnu, tím lépe. Každé léto se v Gdaňsku na Starém městě koná Jarmark sv. Dominika, letos již 763.!

Tradice sv. Dominika se datuje do roku 1260, kdy papež Alexander IV povolil gdaňským dominikánům udělovat odpustky v den svátku jejich zakladatele. Jarmark svatého Dominika se konal každoročně po několik dalších staletí a stal se důležitým svátkem pro město Gdaňsk. Tuto tradici přerušila druhá světová válka. V roce 1972 mu byl vrácen. Během doby trvání – letos Jarmark trvá do 13. 8. 2023, je celé Staré město plné různých stánků, hudby, dobrého jídla a jiných atrakcí.

Na ulici Široká je také přístaviště lodí,  které vás zavezou po moři do dalšího města nad Baltem a tím je lázeňské město Sopoty.

 

 

 

SOPOTY A GDYNIA

Sopoty jsou krásné přímořské lázeňské městečko s písečnými plážemi, které leží mezi Gdaňskem a Gdyní.

Ve městě najdete mimo jiné nejdelší dřevěné molo v Evropě – od dubna do 1. října je vstup na molo placený, Křivý domek, nebo fontánu s léčivým bromidovým pramenem. Podél moře se nachází krajinný park se stezkami pro pěší nebo jízdu na kole. Pokud není počasí na koupání, můžete tady podniknout krásnou procházku po pláži nebo lesoparkem z Gdaňska až do Gdynie.

Pokud vám zbyde čas, určitě se jeďte podívat i do posledního města Trojměstí a tím je Gdynia.

Gdynia získala městská práva až v roce 1926 a je jedním z nejmladších polských měst, a je to vidět i na architektuře. Ve městě je námořní přístav, který slouží jako přístav obchodní tak i turistický. Za shlédnutí určitě stojí plachetnice Dar Pomorza z roku 1909, anebo torpédovec ORP Blyskawica z roku 1937, který slouží jako plovoucí muzeum. A pokud bude špatné počasí, zajděte se podívat do vyhlášeného mořského akvária. Všechny tyto tři zajímavosti najdete na ulici Skwer Kościuszki, promenádě podél moře.

 

Jak se do Gdaňka nejlépe dostat?

Letadlem – od jara létá z Prahy přímá linka společnosti Ryanair na mezinárodní letiště Gdaňsk. Z letiště se do centra města se pohodlně dostanete vlakem nebo autobusem.

Vlakem – přímé spojení je do Ostravy nebo Přerova. Z Prahy počítejte s přestupem.

Autobusem – se společností Flixbus.

Pokud jste milovníci jízdy autem, i tuto možnost vám doporučujeme. Polské silnice jsou ve velmi dobrém stavu a jsou bezpečné. Když vám nevadí delší jízda a chcete z Polska vidět i něco jiného než nádraží nebo letiště, za 9 hodin z Prahy do Gdaňska dojedete.

 

 

Pár tipů na závěr

Určitě ochutnejte polskou kuchyni, která je velmi rozmanitá, sytá a vydatná.

Za ochutnání stojí studená polévka z mladé červené řepy, smetany a kefíru Chlodnik. Dále pak Žurek, polévka z chlebového kvásku nebo Flaki – dršťková polévka.

Z hlavních jídel  Bigos – dušené maso se zelím, Gołąbki – zelné listy plněné masem a rýží, ale hlavně Pierogy – ať už na slano s houbami a zelím, nebo na sladko s ovocem a zakysanou smetanou.

V Polsku je spousty kavárniček a pekáren, kde určitě ochutnejte Sernik – tvarohový dort, jablkový koláč Szarlotku, nebo Pączki -koblihy .

Polsko má výbornou nabídku kvalitního piva, jak z velkých pivovarů jako je Żywiec nebo Warka, tak i širokou nabídku malých pivovarů s různými příchutěmi i stupni.

Nebojte se mluvit česky, polština je jako čeština slovanský jazyk a bez větších problému se dorozumíte. Pozor ovšem na některá slovíčka, která zní stejně, ale mají úplně jiný význam!

 

A pokud vám to letos nevyjde, přikládáme alespoň odkaz na řadu GdanSkin, která je inspirovaná přímořským klimatem a skalní vegetací.

Okouzlí vás výraznou vůní a na malý okamžik vás přenese rovnou na Sopotské molo nebo pláž v Gdaňku!

NEWSLETTER