Význam péče o kosmetický mikrobiom

Individuální mikrobiální flóra je stejně jako otisky prstů u každého člověka jedinečná. Jedinečnost a rozmanitost mikrobiomu závisí především na tloušťce, vlhkosti a teplotě epidermis, na věku a pohlaví a také na hustotě mazových žláz.

Mikrobiom označuje všechny mikroorganismy přítomné na povrchu vrchní části pokožky.

Tvoří ji přátelské a prospěšné mikroorganismy (tzv. saprofytická mikroflóra). Poskytují konkurenční ochranu proti rozvoji škodlivých mikroorganismů. Podílejí se mimo jiné na metabolismu kůže, na vylučování potřebných enzymů a kyseliny mléčné (nezbytné pro udržení rovnováhy pH).

Kůže je největším lidským orgánem, jejíž mikrobiom je vlastním imunitním systémem. Pokud je kůže vystavena nežádoucím vnějším faktorům je mikrobiom ochranou kůže před vznikem zánětu. Úkolem mikrobiomu je tedy:

  • posilovat prospěšnou mikroflóru vrchní vrstvy pokožky
  • zvyšovat odolnost a bariérovou funkci
  • snižovat nedokonalosti udržováním správného pH
  • zlepšovat stav pokožky
  • udržovat její zdravý vzhled

Jak může kosmetika přispět ke zvýšení počtu a rozmanitosti kožního mikrobiomu?

Dosud bylo posilování bariérové funkce kůže spojováno především s obnovou mezibuněčného tmelu pomocí vhodných lipidů a se správnou hydratací vrchní vrstvy pokožky. Tyto činnosti jsou dnes důležité, ale nestačí, pokud do péče o pleť nezařadíme prebiotické složky = účinné látky, které zvyšují biologickou rozmanitost a posilují mikrobiom pleti.

Prebiotické látky jsou přírodní živiny, které poskytují výživu prospěšným bakteriím přirozeně přítomným na pokožce, podporují jejich růst a množení. Příkladem prebiotických látek obsažených v Ziaja produktech je:

  • čekankový inulin
  • kyselina mléčná
  • komplex bílkovin kozího mléka
  • minerální látky ve formě biofermentů.

Pleťové masky Microbiome Balance jsou zdrojem prebiotických látek pro všechny typy pleti. V nabídce jsou návrhy masek ve 3 variantách: krémová maska pro suchou pleť, jogurtová maska pro citlivou pleť a gelová maska pro mastnou pleť. Doporučují se jako také jako základ pod noční krémy, aby se zajistila maximální regenerace pokožky během spánku. Maska posílí mikrobiom, krém se postará o obnovu hydrolipidového pláště, spánek zajistí revitalizaci pleti zevnitř. To zní jako dokonalá kombinace, že ano?

Inulín najdete v nabídce Ziaja produktů téměř ve všech fázích hygieny a péče. Pokud jde o péči o ruce, které jsou pravidelně vystaveny degradaci kožní bariéry v důsledku častého kontaktu s mycími prostředky i časté dezinfekce, vyplatí se používat bariérový krém na ruce s tropickým máslem illipe. Produkt funguje jako zklidňující obklad na popraskanou, podrážděnou a drsnou pokožku rukou.

Pokud uvažujete o prebiotické hygieně těla s použitím inulinu, vyplatí se použít Baltic home spa fit sprchový gel 3v1, který zajistí čisticí péči pro celou rodinu. Zaměříme-li se na samotné vlasy, stojí za zmínku Jeju hydratační šampon s obsahem inulinu, který se postará o mikrobiom pokožky hlavy i o uhlazení vlasové kutikuly.

Další významnou prebiotickou složkou výrobků Ziaja je kyselina mléčná. Ta je nezbytné zejména v souvislosti s intimní hygienou kvůli udržení správného (kyselého) pH. Její přítomnost přímo souvisí s přirozeně se vyskytujícími prospěšnými bakteriemi rodu Lactobacillus, které tvoří mikrobiotu intimních míst těla. Kyselina mléčná je obsažena ve všech krémových produktech intimní hygieny Ziaja.

Závěrem lze říci, že bez ohledu na věk nebo typ pleti je důležité zajistit optimální ochranu pleti pomocí produktů bohatých na prebiotické látky. Díky nim je možné posílit a zvýšit biodiverzitu saprofytické kožní mikroflóry. Posílení mikrobiomu prostřednictvím kosmetické péče představuje nový způsob uvažování o dermatologickém zdraví kůže.

NEWSLETTER