banner Cupuacu

Základní složky kosmetických přípravků a jejich funkce – pokračování

V první části jsme objasnili, proč jsou chemické složky v kosmetice třeba a nyní přidáme informace o složkách méně známých, ale stejně důležitých.

CHLORID HLINITÝ

 

Chlorid hlinitý je látka ze skupiny solí hliníku. Používá se jako antiperspirační složka v kosmetice, která má pomáhat s pocením.

Sloučeniny hliníku vlivem fyziologického pH kůže vytvářejí blok v potních kanálcích, zužují vývody potních žláz a brání pocení. Soli hliníku používané v antiperspirantech jsou z hlediska bezpečnosti dobře hodnoceny. Převádějí se na pevný a nerozpustný hydroxid, který neproniká kožní bariérou do těla.

Používání antiperspirantů se dá za rozumně předvídatelných podmínek považovat za bezpečné. Případné podráždění po použití antiperspirantů-blokátorů může být důsledkem nízkého pH přípravků a nejčastěji nesprávného použití bezprostředně po depilaci, kdy je citlivost pokožky velmi vysoká.

Všem, kteří se raději vyhýbají antiperspirantům s hliníkovými solemi, doporučujeme naše deodoranty. Ty obsahují přírodní látky, které zůstávají na povrchu pokožky, např. kaolin pohlcující vlhkost. Deodoranty však nemají antiperspirační účinek.
V antiperspirantech, blokátorech a deodorantech Ziaja nepoužíváme etylalkohol.

ALKOHOLY

Alkoholy jsou velkou skupinou chemických sloučenin. Mnohé z nich se používají v kosmetických a farmaceutických přípravcích. Patří mezi ně mastné alkoholy, polyoly, aromatické alkoholy a ethylalkohol.

Různé alkoholy mají různé vlastnosti a funkce. Zástupci skupiny mastných alkoholů jsou například cetylalkohol, cetostearylalkohol a stearylalkohol. Zajišťují emulzím správnou konzistenci, zahušťují je, stabilizují, ovlivňují jejich vzhled a možnosti použití výrobku. S touto skupinou alkoholů se skvěle pracuje, protože je lze použít k získání zajímavých aplikací výrobků a překvapivých smyslových zážitků. Je však nutné znát jejich specifický charakter, abyste s nimi mohli v receptuře vhodně pracovat.

Velmi často se vyskytují v kosmetických přípravcích, kde je najdete pod názvy INCI: cetylalkohol, cetearylalkohol a stearylalkohol. Chrání pokožku před ztrátou vlhkosti a jsou ideální pro použití v krémech na ruce.

Ve srovnání s mastnými alkoholy jsou polyoly menší, ale stejně oblíbenou skupinou složek. Jedním ze zástupců této skupiny alkoholů je glycerin – vynikající zvlhčující látka. Dalším je propylenglykol, který pomáhá rozpouštět některé složky, usnadňuje jejich pronikání do pokožky, a tím podporuje požadovanou aktivitu. Známé jsou také alkoholy jako sorbitol nebo xylitol – ty se často vyskytují v zubních pastách nebo gelech. Polyoly hrají významnou roli v mikrobiologii, protože pomáhají při konzervaci produktů. Ve složení INCI nejsou uvedeny jako alkohol, ale např. jako glycerin, propylenglykol, sorbitol, xylitol.

bhs wellness peeling
Aromatické alkoholy jsou z kosmetického hlediska součástí složek vonných kompozic. Ve složení INCI se za slovem parfum (vůně) můžeme setkat s aromatickými alkoholy, které jsou pojmenovány např. Cinnamyl Alcohol. Jsou zodpovědné za různé tóny vůní. Patří mezi látky označené jako potenciálně alergenní, a proto by měly být uvedeny ve složení INCI, aby se spotřebitelé mohli informovaně rozhodnout o koupi výrobku, jakmile látky dosáhnou určité koncentrace.

A ještě je tu ethylalkohol (ve složení INCI Ethanol, Alcohol denat.). Ten nejčastěji podporuje konzervační účinky, slouží jako rozpouštědlo pro další složky, např. UV filtry, a zlepšuje smyslový vjem na pokožce po aplikaci např. pleťových krémů. Také dodává pocit rychlého vstřebání, lehkosti. V přípravcích pro mastnou a smíšenou pleť má čisticí účinek a odmašťováním pleti snižuje tvorbu kožního mazu. Někdy je přítomen i v rostlinných extraktech, kde působí jako rozpouštědlo některých účinných látek. V kosmetice Ziaja se jako konzervační látka nepoužívá.

Každá z výše uvedených skupin alkoholů má jiné vlastnosti, jiné účinky, jiné funkce a koncentrace každé použité látky jim navíc dává jiný význam. Nemůžeme hodnotit obrovskou skupinu alkoholů intuitivně a jednoznačně, protože analýza každého z nich je složitější.

FLUOR

Používání fluoridu v přípravcích pro péči o ústní dutinu je přísně regulováno kosmetickými předpisy, které jsou jednotné pro všechny země EU. Fluor je zařazen na seznam látek povolených pro použití v kosmetických přípravcích v omezeném množství, rozsahu a za omezených podmínek v souladu s platnými právními předpisy o kosmetických přípravcích (nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1223/2009).

Jeho maximální povolená koncentrace v přípravcích pro ústní hygienu je 0,15 % F-. Přidává se do přípravků jako složka proti karenci ve formě sloučenin, např. fluoridu sodného a aminfluoridu.

Podle zákona musí být obsah fluoridu ve výrobcích obsahujících sloučeniny fluoru uveden v informacích o výrobku.

bhs wellness peeling
V zubních pastách, gelech a ústních vodách používáme především fluorid sodný a aminfluorid a jejich povolené koncentrace nikdy nepřekračujeme. Informujeme o jeho obsahu, poskytujeme zvláštní pokyny pro použití a příslušná varování.

Při posuzování bezpečnosti našich výrobků pro ústní hygienu bereme v úvahu možné požití výrobku. Sortiment výrobků ústní hygieny Ziaja zahrnuje zubní pasty a gely na čištění zubů, ústní vody pro ústní hygienu, výrobky doporučené pro dospělé i děti. V nabídce máme také výrobky bez fluoridu, které obsahují jako náhradu xylitol. Doporučujeme je dětem od prvního zoubku, lidem z oblastí se zvýšeným obsahem fluoridu ve vodě, těhotným ženám, jež volí výrobky bez fluoridu, a všem spotřebitelům, kteří fluorid jednoduše odmítají.

PEGs

Jedná se o rozsáhlou skupinu polymerů ethylenoxidu, které se získávají kondenzační polymerační reakcí. Délka polymerního řetězce se pohybuje od několika PEG-3 až po tisíce PEG. Různá množství ethylenoxidu dávají složkám různé funkce, slouží tak např. jako emulgátory, rozpouštědla, zvlhčující látky, povrchově aktivní látky, konzistenční látky, stabilizátory a rozpouštědla.

Záruku bezpečnosti PEG potvrdil tým odborníků z Cosmetics Ingredients Review. Bylo prokázáno, že PEG používané v kosmetice a lécích jsou bezpečné pro lidské zdraví, nejsou toxické, dráždivé ani alergenní. V našich recepturách velmi pečlivě analyzujeme bezpečnost konkrétní látky, její koncentraci, způsob podávání a frekvenci užívání. Každá složka přípravku je hodnocena prostřednictvím řady studií a testů, aby byla zajištěna její účinnost a bezpečnost.

V souladu s naším kodexem správné praxe používáme pouze osvědčené, vysoce kvalitní složky s vybranými fyzikálně-chemickými specifikacemi, bez nečistot.

Kvalita našich ingrediencí je klíčem k udržení našich vysokých standardů při vývoji a výrobě produktů šetrných k pokožce.

bhs wellness peeling

UV FILTRY

Používání látek chránících před UV zářením v kosmetických přípravcích je přísně regulováno zákonem.

Proto můžeme používat jen filtry specifikované v bezpečných dávkách, které umožňují vytvářet výrobky s ochranou proti UVB záření (SPF) 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 a 50+. Mezi UV filtry rozlišujeme chemické (organické sloučeniny) a minerální, jako je oxid titaničitý a oxid zinečnatý.

Ty první UV záření pohlcují, ty druhé  UV záření odrážejí. Každý námi schválený filtr prochází dlouhodobými testy, které zvyšují standard kvality našich opalovacích krémů. Patří mezi ně ty, které obsahují organické nebo chemické filtry, i ty s kombinací minerálních a organických filtrů. V nabídce máme také výrobek z řady Ziajka vyráběný pouze na minerálních filtrech.

Jsme rádi, pokud jste dočetli až sem. Je pro nás důležité, abyste měli informace proč a jaké složky v našich výrobcích používáme. Kvalita a bezpečnost je u nás prvním místě, stejně jako vaše spokojenost. Věříme, že jsme zahnali vaše obavy a uvítáme dotazy na cokoliv, co vás zajímá. Jsme tady pro vás…

NEWSLETTER