banner Cupuacu

Základní složky kosmetických přípravků a jejich funkce 1.část

Víte, co v kosmetice Ziaja najdete? Podívejte se, jaké látky používáme, aby byly naše produkty funkční, ale i bezpečné pro vás i přírodu kolem.

KONZERVACE

  Konzervace kosmetických přípravků, které obsahují vodu, je nezbytná. Konzervační látky chrání výrobky před mikrobiologickou kontaminací a naši pokožku před patogenními mikroorganismy. Bez konzervačních látek výrobky neodolají bakteriím, kvasinkám a plísním, takže se kazí. Znehodnocení kosmetiky mohou urychlit podmínky skladování nebo používání výrobku, např. zvýšená teplota, vlhkost, přístup vzduchu nebo kontaminace při aplikaci kosmetického přípravku. Používání konzervačních látek v kosmetice je regulováno zákonem. Povolené dávky konzervačních látek jsou výsledkem posouzení bezpečnosti provedeného odborníky, toxikology a alergology. Přehodnocení i povolených konzervačních látek se provádí v případě pochybností o jejich bezpečnosti. To může vést k novým omezením koncentrace používaných konzervačních látek, nebo dokonce k zákazu jejich používání. Na to dohlíží Cosmetics Europe, Vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitelů (SCCS) a Cosmetics Ingredient Review (CIR). V laboratořích Ziaja se řídíme přesvědčivými důkazy, které potvrzují bezpečnost složek obsažených v našich produktech. Pokud si některou složkou nejsme jistí, nepoužíváme ji. Náš tým specialistů – chemiků, farmaceutů, biotechnologů a mikrobiologů – využívá podrobný výzkum a normy k úpravě konzervačních látek podle účelu a způsobu použití výrobku, bezpečnosti, složení, účinných látek, balení a dalších faktorů, které mají klíčový vliv na mikrobiologickou ochranu výrobků a jejich bezpečnost.Naše výrobky obsahují pouze legální a bezpečné složky. Tím si naši zákazníci můžou být vždy jisti.
Neustále zkoumáme nové konzervační látky. Několik z nich jsme už před časem představili. Patří mezi ně složky, které nejsou konzervačními látkami, ale které podporují konzervační účinek. Zavedli jsme několik technologických řešení, která nám umožnila dále snížit koncentraci konzervačních látek. Naše receptury obsahují minimální dávky konzervačních látek, které jsou výrazně nižší, než kolik povolují normy. Provádíme stovky zkoušek, které nám umožňují vybrat účinný konzervační systém proti patogenním mikroorganismům a aplikovat jej v minimálních koncentracích, aby nezpůsoboval podráždění nebo alergie. Bezpečnost látky je dána mimo jiné její koncentrací a způsobem podání, proto je velmi, velmi důležitá koncentrace použitých konzervačních látek. Používání nízkých koncentrací v naší kosmetice je přísně spojeno s udržováním velmi vysoké kvality a mikrobiologické čistoty při výrobě, která probíhá pouze ve výrobních závodech společnosti Ziaja v souladu s normou GMP.

PARABENY

Parabeny jsou deriváty kyseliny p-hydroxybenzoové. Jejich úkolem je chránit kosmetický přípravek před růstem patogenních mikroorganismů, především kvasinek a plísní. Používají se v kosmetice, ale také v lécích, očních kapkách a potravinách. Zajišťují čerstvost kosmetiky i v případě, že výrobek nebyl řádně uzavřen nebo byl ponechán na místě s vysokou teplotou, např. na rozpálené pláži. Ve velmi malých dávkách jsou parabeny účinné a bezpečné, což potvrzuje i Evropská komise a CIR. Ze všech konzervačních látek schválených k použití mají parabeny nejnižší alergenní potenciál. Spotřebitelé se ale těchto látek stále bojí. Parabeny se proto i dále zkoumají. Kosmetika Ziaja neobsahuje žádné butylparabeny. Nepoužíváme ani propylparaben a ethylparaben. Většina naší kosmetiky neobsahuje parabeny a je vhodná jako doplněk ke komplexnímu programu péče o pleť.
bhs wellness peeling
U výrobků s vysokou mikrobiologickou citlivostí používáme pouze jeden methylparaben s krátkým řetězcem. Jeho použití v našich výrobcích je dáno mikrobiologickou bezpečností a kompatibilitou složek přípravku a jejich stabilitou. Neustále zkoumáme a testujeme nové možnosti konzervačních látek, na něž může být pokožka citlivá, v souladu s methylparabenem. Než však budeme moci zavést další účinné a bezpečné alternativy, musíme si být naprosto jisti, že nemají dráždivý a senzibilizující potenciál a že jsou vysoce účinné při potlačování růstu bakterií, kvasinek a plísní.

SILIKONY

Jedná se o velmi rozsáhlou skupinu složek a směsí tvořených řetězci uhlíku a křemíku. V závislosti na typu mají různé vlastnosti a poskytují různé výhody. Často se používají v léčivech a kosmetice, kde nejčastěji působí jako zvláčňující látky. Jejich fyzikálně-chemický profil určuje jejich vysokou stabilitu, tepelnou odolnost a nereaktivitu. Jsou tak šetrné k pokožce a vlasům.
bhs wellness peeling
Silikony nejsou komedogenní a nezpůsobují tvorbu černých teček. V našich recepturách používáme především lineární silikonový dimetikon s nízkou viskozitou, který zajišťuje lepší roztíratelnost výrobků na pokožce, dobře spolupracuje s ostatními konzistenčními složkami, podporuje voděodolný účinek v opalovacích přípravcích, ovlivňuje konzistenci a texturu a zlepšuje stabilitu. V kondicionérech nebo maskách na vlasy usnadňuje rozčesávání, zabraňuje vzniku statické elektřiny a dodává vlasům lesk. Aby byly naše výrobky šetrné k životnímu prostředí, nepoužíváme cyklické silikony (D5, D6) v oplachovacích přípravcích. Ty jsou pro přírodu považovány za potenciálně škodlivé. Je důležité nezařazovat všechny silikony do skupiny D5, D6, protože většina z nich je bezpečná a nedochází k jejich bioakumulaci.

SLS/SLES

Mezi povrchově aktivní látky s čisticími vlastnostmi patří sulfáty mastných alkoholů, jako jsou SLS a SLES. Jejich jména jsou zaměňována a negativně označována jako stejná. SLS, tedy laurylsulfát sodný má jako samostatná složka prokazatelně dráždivé účinky, používá se pouze v oplachovacích přípravcích a jeho povolené dávkování nepředstavuje riziko pro lidské zdraví. V našich šamponech, pleťových vodách a mycích gelech tuto látku nepoužíváme. V zubních pastách ho najdete jen ve zlomkovém procentu, protože snižuje povrchové napětí a usnadňuje odstraňování plaku. Kromě toho pasta pění a usnadňuje transport antikariogenních látek, jako je fluorid. Koncentrace SLS v zubních pastách je velmi nízká a bezpečná. SLS neovlivňuje sliznici dásní. SLES je ethoxylovaná, mírnější forma laureth-sulfátu sodného. Používáme ho pouze v oplachovacích přípravcích, které přicházejí do krátkodobého kontaktu s pokožkou, a to jen ve velmi nízké koncentraci.
bhs wellness peeling
V současné době je mezi velkým množstvím čisticí kosmetiky velká skupina výrobků bez SLES. Vyrábějí se z různých mycích surovin a mají odlišný senzorický charakter. Od výrobků obsahujících SLES se často odlišují svou konzistencí, formou, schopností oplachovat se z pokožky a nízkou pěnivostí. Díky obrovskému trendu v oblasti přírodní kosmetiky se na trhu objevuje stále více čisticích produktů bez SLES. Vyžadují však speciální výběr složek, aby bylo zajištěno, že splní nároky, na které jsou zákazníci zvyklí. Víme, jak na to, a proto budeme rozšiřovat nabídku čisticích produktů bez SLES. Při vytváření receptur oplachových přípravků bereme v úvahu kromě bezpečnosti a účinnosti jejich působení také otázky životního prostředí – biologickou rozložitelnost, bioakumulaci, čištění odpadních vod. Proto v našich produktech nenajdete vysoké koncentrace pěnidel. Poměr povrchově aktivních látek volíme tak, aby byly bezpečné pro pokožku i životní prostředí. Tyto látky podporují správné návyky při používání, jsou účinné a rychle se oplachují, což se projevuje nižší spotřebou vody, kterou bychom měli všichni šetřit.

PARAFÍNY: MINERÁLNÍ OLEJ, VAZELÍNA A MIKROKRYSTALICKÝ VOSK

Parafíny jsou minerální uhlovodíky, tedy sloučeniny získané při destilaci ropy. Jako příklad můžeme uvést parafínový olej (INCI: Paraffinum Liquidum), vazelínu (INCI: Paraffinum Liquidum), minerální olej (Cera Microcristallina), mikrokrystalický vosk a parafín.  Tyto látky jsou schváleny pro použití v kosmetice, léčivých mastech, a dokonce i v perorálně podávaných lécích. Předpokladem pro jejich použití je však jejich vysoká kvalita a čistota. Používat se mohou pouze vysoce čištěné parafíny. Mají totiž velmi dobré okluzivní vlastnosti a jsou neutrální pro pokožku. Často se jim říká bílé nebo lékařské oleje. Minerální oleje jsou jednou z nejstabilnějších skupin kosmetických surovin. Při vystavení UV záření nedochází k jejich degradaci. Neoxidují, tedy nepodléhají oxidačním činidlům, což zabraňuje vzniku potenciálně dráždivých látek. Najdete je v produktech zaměřených na suchou pokožku (dehydratovanou, drsnou pokožku) a v produktech pro děti a kojence. Jejich ceněnou vlastností je to, že chrání pokožku před ztrátou vody. Nejčastěji se kombinují s dalšími zvláčňujícími látkami, aby se charakter kontinuální okluze změnil na propustný, a tak pokožka byla chráněna před nadměrným vysoušením. V našich recepturách používáme pouze nejkvalitnější minerální oleje a vazelínu. Jejich kvalita je kontrolována při každé dodávce. Již léta spolupracujeme se stejnými, velmi dobře prověřenými výrobci. Tyto látky používáme také v léčivých mastech a vždy jen v souladu s jejich vlastnostmi v těch produktech, které slouží k péči o suchou, dehydratovanou pokožku, jež potřebuje dlouhodobou hydrataci, a v produktech pro děti.
V produktech pro mastnou, smíšenou nebo aknózní pleť nepoužíváme minerální oleje a vazelínu. Minerální olej se někdy vyskytuje v našich přípravcích, ale nepřidává se jako samostatná složka. Objevuje se jako pomocná látka v rostlinných extraktech, kde působí jako rozpouštědlo účinných látek. Koncentrace minerálního oleje a vazelíny volíme tak, aby ve složení účinně fungovaly a při aplikaci na pokožku byly bezpečné a stabilní. Stabilita minerálního oleje a vazelíny se promítá do bezpečnosti používání kosmetiky bez složek náchylných k oxidaci. Vědecký přístup k vysoce kvalitním minerálním uhlovodíkům vyvrací veškeré informace o jejich toxicitě a potvrzuje jejich vysokou míru bezpečnosti, nehromadění v tkáních, nepronikání. Naopak potvrzuje ochranné působení na povrchu kůže – dochází díky nim k promašťování a zvlhčování pokožky.

Teď už víte, jaké složky kosmetika obsahuje a jak důležitou roli v produktech mají.  Nenechte si ujít druhou část, ve které si představíme i ty méně známé (ale neméně důležité) složky.

NEWSLETTER